Замкова гора у Києві – місце легенд і неймовірної Сили

5 Червня 2017 13:19

Замкова гора, що височіє над древнім Подолом у минулі часи носила різні назви. Вочевидь, найбільш давньою з них є Хоревиця, що пов’язана з ім’ям одного з літописних братів-засновників Києва – Хорива. Так вважає більшість вчених. Гора у ті часи відігравала неабияку роль в історії міста. Це засвідчують  численні матеріали, отримані в результаті археологічних розкопок.  gora

Після того, як 1240 р. хан Батий зруйнував вщент  місто, поховавши під руїнами Десятинної церкви його останніх  захисників, першу назву запустілої гори призабули.

З XIV до середини XVII ст. її називали Замковою через те, що саме тут звели Київський замок, одну з могутніх і великих фортифікаційних споруд не тільки у Придніпров’ї, а й в усьому Великому Князівстві Литовському, до складу якого входили українські землі. А з 1646 р. гору вже здебільшого називають Киселівкою, за ім’ям останнього польського воєводи Києва Адама Киселя.

На Замковій горі двічі зупинявся гетьман Богдан Хмельницький, де й збирав на раду своїх полковників. А от з середини XVII ст. на Киселівці починається період поступового запустіння.

Однією з можливих причин було те, що біля стін литовського замку проходили публічні страти злочинців, у тому числі, тут ніби-то спалили більше тисячі відьом. Після чого і сам замок горів двічі – спочатку його спалив кримський хан у ХV сторіччі, а через 200 років запорізькі козаки. Жіночий монастир, побудований тут наприкінці ХVІІ сторіччі,  також згорів під час великої пожежі на Подолі у 1811 році, забравши з собою життя 40 черниць , які намагалися врятувати ікони.

І вже більше тут ніхто не будувався. Врешті-решт у першій половині ХІХ сторіччя гору передали під кладовище Флорівському  жіночому монастирю. Звідси і пішла остання з назв гори – Флорівка або Флорівська гора.

Сьогодні Замкова гора, незважаючи на те, що височіє у центрі мегаполіса, так і залишається вільною від будівель і зарослою деревами та кущами. Будуватися тут не наважуються навіть останні пройдисвіти з теперішніх багатіїв.

mogila

Звичайно, що таке місце особливо у теплу пору року приваблює  різноманітних сатаністів, язичників, любителів кельтської культури і різних містиків, що шукають тут, так звані, місця Сили.  Заходять сюди і просто цікаві туристи, адже тут можна знайти зруйнований склеп, на вершині гори язичницький жертовник,  а також надгробні плити і розриті могили.

sklep
Чи варто гуляти на Замковій горі  – особиста справа кожного, але все ж не бажано відправлятися сюди на екскурсію у Вальпургієву ніч .

sklep 1

 Джерело: Рідний Київ