11 липня: це цікаво знати

11 Липня 2017 07:53

263568-1920x1277

«Глупiсть тисячi нерозумних живописцiв не може примусити нас зневажати живописне мистецтво, а научає, що ця наука многотрудна, i тiльки дехто з величезної кiлькостi любителiв її осягає»
Григорій Сковорода

За церковним календарем 11 липня вшановують мучеників безсрібників та чудотворців Кіра та Іоанна, преподобних Сергія і Германа – чудотворців, преподобного Ксенофонта, преподобного Павла–лікаря.

З цього дня вже можна копати ранню картоплю. У минулі часи помітили, що напередодні Петрового дня (12 липня) сонце незвичайно горіло, розливалось фарбами. У цей день наші пращури слухали зозулю: якщо вона переставала кувати — зима рано прийде.

Іменинниками 11 липня є:
Іван, Сергій, Павло, Герман, Ксенофонт.

11 липня народились:
1879 — Степан Колесников, український живописець. Зробив значний внесок у розвиток західного мистецтва. Картини «Весна», «На кладці», «Напровесні».

1856 — Петро Левченко, український живописець-пейзажист, графік, майстер інтер’єрних композицій («Глухомань», «Вечір. Сльота», «На Харківщині», «Водний млин»).

1939 — Борис Нечерда — український поет-шістдисятник.

1969 — Гуцуляк Олег Борисович, український письменник, філософ, автор геокультурної концепції «Мезогея (МезоЄвразія)», автор книги «Пошуки заповітного царства».

11 липня відзначають:

  • Всесвітній день народонаселення
  • Всесвітній день шоколаду

Події 11 липня:

1941 — почалася героїчна оборона Києва, 11 липня — 19 вересня 1941 г. — 71 день.

1944 — засновано Українську Головну Визвольну Раду — політичний провід УПА

Чи знаєте ви, що:
Шоколад вважався виключно чоловічим напоєм через його гіркоту. Індійці, винахідники першого шоколадного напою, вживали його у рідкому стані, а саме — змішували мелені і обсмажені какао-боби з водою, а пізніше доповнювали цю суміш перцем чилі. Цей напій нагадував швидше пиво і пили його виключно на свята. Шоколадний напій називали «чоколатль» (одні вчені вважають, що це означало «солодка вода», а інші ж – «гірка»).

Перший солодкий шоколад – молочний — з’явився на початку 19 сторіччя внаслідок змішування какао зі згущеним молоком. А після того, як у 1828 році швейцарець Деніел Пітер за допомогою гідравлічного пресу перетворив какао-боби в масло, люди скуштували перші шоколадні плитки, до складу яких входило кавове масло і цукор.

Церква довго вирішувала, чи можна під час посту вживати напій, що приносить задоволення людям. Однак проблема зникла після того, як Папа Римський у 1569 році ковтнув гарячого шоколаду і переповнений емоціями вигукнув: «Під час посту пити шоколад можна. Хіба така гидота може приносити комусь задоволення!»

«Рідна країна»