3 липня: це цікаво знати

3 Липня 2017 08:00

 Запізнайте світа, поки служать літа!
Народне прислів’я

У дохристиянські часи 3 липня завершувалися свята з вшанування Сварога, покровителя ковальства та шлюбу.

У народі 3 липня назвали на честь Мефодія–перепелятника, бо з цього часу мисливці вже починали готуватися до легкого полювання на перепелів. Вважалося, що дощ цього дня віщує опади ще протягом сорока днів.

За церковним календарем 3 липня вшановують священномученика Мефодія, святителя Гурія, мучениць Інну, Пінну, Римму, мучеників Аристоклія, Дими тріана і Афанасія, святителя Левкія сповідника, святителя Міну.

Іменинниками 3 липня є:
Гліб, Мефодій, Гурій, Інна, Римма, Афанасій.

3 липня народились:

1941 — Богодар Которович, скрипаль, диригент, народний артист України, член-кореспондент Академії мистецтв України, один із засновників сучасної української скрипкової школи.

Події 3 липня:

964 — перемога київского князя Святослава Хороброго над військом Хазарського каганату.
1583 — московський цар Іван Грозний у гніві вбив свого сина.
1928 — у продажу з’явилися перші телевізори.
1936 — у СРСР створена Державна автоінспекція (ДАІ).

Чи знаєте ви що:

У давнину найбільшим транспортним шляхом, що пролягав на території України, був «шлях з варяг у греки». Система річкових шляхів і волоків становила 3000 км. Цей шлях зв’язував північні землі Київської Русі з її південними землями та Балтійське море з Чорним.

Руські купці, які долали шлях із Києва до Константинополя за 30-40 днів, возили у Візантію хліб, ремісничі вироби, срібло в монетах, рабів, хутро, мед, віск, а також товари із Скандинавії і Прибалтики (зброю, янтар). Із півдня по Дніпру везли вина, прянощі, фрукти, дорогі тканини, ювелірні вироби, скляний посуд.

Шлях «з варяг у греки» виник у кінці 9 сторіччя і мав велике значення для розвитку зовнішньої і внутрішньої торгівлі Київської Русі, сприяв налагодженню різноманітних зв’язків окремих східнослов’янських племен та прискоренню їх державного об’єднання навколо Києва.

«Рідна країна»