5 липня: це цікаво знати

5 Липня 2017 08:00

 Гострий розум рідко уживається з гострими ліктями.
Микола Левицький

За церковним календарем 5 липня вшановують священномученика Євсевія, мучеників Зенона і Зіну, мучеників Галактіона та Юліанію.

Наші пращури в цей день сподівались на дощ, оскільки він вказував на хороший урожай хлібів. Хороший урожай обіцяв і місяць, який грав вечором. А вранці спостерігали за туманом: якщо він стелиться по воді — буде хороша погода.

Іменинниками 5 липня є:

Овсій, Галактіон, Зінаїда, Юлія, Зенон.

5 липня народились:

1910 — Сергій Григор’єв, український живописець, педагог. Автор картин «У рідній сім’ї», «Воротар».

Події 5 липня:

1439 — на Флорентійському соборі митрополит Київський Ісидор разом з грецьким архієпископом Василієм Бессаріоном підписали церковну унію про об’єднання Православної та Католицької церков під владою Римського Папи.
1841 — Томас Кук відкрив перше в світі туристичне агентство.
1919 — після 9-годинного бою українське військо зайняло Жмеринку. Червоноармійці, відступаючи, підірвали тунель і зіпсували 36 паровозів.
1939 — у Миколаєві здано в експлуатацію міську каналізацію — на будівництво важливого для міста об’єкту витрачено 4 млн. руб.
1946 — вперше показали людям купальник-бікіні.
1965 — у Києві розпочато будівництво нового житлового масиву Оболонь.
1994 — 809 населених пунктів у семи областях України залишилися без електропостачання внаслідок урагану. Завдано значних збитків населеним пунктам і посівам.

Чи знаєте ви, що:

Група науковців з Лондонської школи політології і економіки дійшла висновку, що в людському організмі існує ген щастя. На їх думку, якщо та чи інша людина володіє відразу двома копіями такого гена, тобто по одному від кожного з батьків, то, як правило, вона в 2 рази частіше задоволена своїм життям. Про це свідчать результати дослідження.

Цей незвичайний чудо-ген отримав назву 5-HTT. За словами науковців, він контролює нервові клітини, що поширюють серотонін по організму. Серотонін, як відомо, допомагає контролювати настрій людини.

У рамках дослідження було опитано понад 2500 осіб. Науковці намагалися з’ясувати їхній рівень задоволеності життям. Одночасно з цим вони аналізували ДНК всіх респондентів на наявність гена 5-HTT.

З’ясувалося, що з 69% респондентів, які володіють відразу двома копіями даного гена, 34% задоволені своїм життям, а 35% – дуже задоволені. В свою чергу, у тих людей, які не мали копій цього гена, дана пропорція складала всього 19% і 19%.

«Рідна країна»