6 липня: це цікаво знати

6 Липня 2017 07:50

shokoladЛітній вечір…Гори в млі,
В золоті вершини…
А під ними ллється десь пісня України.
Гасне вечір…Сон обняв гори і долини.
А між горами літа пісня України.
Ніч давно…Заснуло все…
Тільки море плине,
Та щебече понад ним пісня України.
Олександр Олесь

6 липня у народі називається на честь Горпини Купальської. Цей день вважається одним з найкращих для заготівлі лікарських трав. Колись 6 липня люди до схід сонця вирушали в ліс та на левади, щоб запастись природними зцілювачами. Також напередодні Івана Купала люди масово йшли до річок купатися і обов’язково парилися у лазнях.

За церковним календарем 6 липня вшановують Володимирську ікону Божої Матері, Собор Володимирських святих, мученицю Агрипину, праведника Артемія, святителя Германа, мучеників Євстахія, Гаія, Провія та інших.

Іменинниками 6 липня є:
Артем, Герман, Горпина.

6 липня народились:

1851 — Іван Левинський, український архітектор, педагог, громадський діяч. Спроектував і спорудив багато будинків, палаци Рильських та Дзідушицьких, готель «Жорж» у Львові, греко-католицький храм у Києві, каплиці, санаторії, лікарні.
1896 — Іван Тиктор, український громадський і політичний діяч, видавець і редактор. Власник до 1939 р. найбільшого львівського українського видавничого концерну «Українська Преса». Засновник часописів «Новий час», «Наш прапор», «Народна справа», «Комар», «Дзвіночок», «Ранок», «Наш лемко».
1904 — Степан Ленкавський, український політичний діяч, публіцист. Автор «Декалогу» («Десять заповідей українського націоналіста»).

6 липня святкують:

Всесвітній день поцілунків

Чи знаєте ви що:
Дантисти з США дійшли висновку, що карієс заразний і може передаватися під час поцілунку. За словами дослідників, в хворобі наших зубів винні не різні солодкі вироби, як ми собі думаємо, а бактерії. І вони такі ж заразні, як вірус грипу.

Найбільш вразливими є діти. При цьому батьки є одним із головних джерел передачі бактерій дітям, зокрема, через їжу, облизування столових приборів або під час поцілунку. А тому профілактика карієсу дещо нагадує всім відому профілактику сезонного грипу: стоматологи рекомендують не цілуватися, не використовувати спільний посуд і т.д.

«Рідна країна»