Прогулянка по стародавній вулиці: на Костянтинівській можна знайти апартаменти Петра І і помолитися перед чудотворними іконами

21 Липня 2017 15:32
kiev-ukr.segodnya.ua

kiev-ukr.segodnya.ua

Вулиця отримала назву завдяки церкви царя Костянтина і Олени

Садиба знатних київських кондитерів

img_7561_8016175__

img_7565_8016176__

Недалеко від станції метро “Контрактова площа” розмістилася стародавня вулиця Костянтинівська.Свою назву вона отримала завдяки церкви царя Костянтина і Олени (була зруйнована в 30рокахминулого століття). Спочатку ця вулиця називалася Цареконстантинівською, на початку ХIXстоліття – Кирилівською (бо проходить біля Кирилівського монастиря), але незабаром сталаКостянтинівською. У 1926 році, у зв’язку з 10-річчям смерті письменника Шолом-Алейхема, її почалиназивати його ім’ям. Сучасну назва носить лише з 1958 року.

На початку вулиці, під №2/1, розташований один з найкрасивіших особняків Подолу. Двоповерховасадиба належала знатним київським кондитерам Балабухам, продукцію яких, за легендою,поставляли навіть представникам королівської династії Італії. Зараз будівля на реставрації: тутпланують відкрити офісний та готельно-ресторанний комплекс.

Обитель для підготовки вчителів і священників

img_7553_8016178__

img_7558_8016179__

Неподалік від одного з найстаріших фонтанів Києва, Самсона, що роздирає пащу леву, наКостянтинівській, 5, розташований сірий особняк. Зараз у ньому розміщується головне управлінняНацгвардії України, і прапор України на його даху видно здалеку. Будинок має свою історичну цінність: він побудований ще на початку ХIX століття і використовувався як навчальний заклад дляпідготовки священнослужителів і вчителів народних шкіл. Наприкінці того ж століття на першому поверсі цього особняка була облаштована фотомайстерня Петра Блоневского, фотографії якогозараз продаються за сотні доларів.

Апартаменти для царя Петра пішли тріщинами

img_7603_8016180__

img_7641_8016182__

На Костянтинівській, 6/8, розташована одна з головних родзинок Подолу – будиночок Петра I. За переказами, в цьому білому домі цар гостював, коли відвідував Київ з нагоди підготовки доросійсько-шведської війни. Пізніше будинок належав війту київського магістрату Яну Биковському.Особняк має асиметричну композицію, тому його зручно розглядати з будь-якого боку. Осібноможна помилуватися і зсередини, оскільки там розмістився філія Музею історії Києва. А владі пораподумати про ремонт будиночка: з недавніх пір від фасаду відлітають великі шматки штукатурки, астіни вкрилися тріщинами.

Житло першого київського зодчого

img_7625_8016183__

img_7632_8016186__

На вул. Костянтинівській, 9, знаходиться центр адмінпослуг. Триповерхова будівля з колонами, на жаль, – покрита тріщинами, має історичну цінність, адже ще в ХIX столітті в ньому знаходилосядворянське училище, згодом стало гімназією. Там же була відкрита перша в Києві недільна школа, апізніше – початкова комерційна школа для хлопчиків.

А в особняку №11 проживав перший головний архітектор міста Андрій Меленський, разом зі своєю родиною. Завдяки його таланту городяни зараз можуть помилуватися оздобленням ЦерквиСвятого Миколая на Аскольдовій могилі, Контрактовим будинком і створеною за його кресленнямиколоною Магдебурзького права. На жаль, але будинок архітектора вже переробляють під офісно-готельний комплекс, а частина приміщень продається.

Притулок для княжни і лики святих

img_7701_8016189__

img_7707_8016190__

На сусідній вулиці, Фролівській, буквально в декількох десятках метрів від Будинку Меленського, знаходиться музей Аптеки. А по сусідству з ним – жіночий Фроловський монастир, заснований на початку XVI століття. При вході в монастир, відразу на дзвіниці XVIII століття, видніється ікона Божої матері, а на Вознесенської церкви монастиря можна відшукати безліч образів святих, серед яких –Микола Чудотворець і Георгій Побідоносець. Внутрішнє оздоблення самої церкви вражає: розписні стелі і стіни, де висить безліч чудотворних ікон.

З монастирем пов’язано кілька відомих імен. Зокрема княгині Наталії Долгорукової, дочкизнаменитого фельдмаршала і друга імператора Петра I, Бориса Шереметьєва. У монастирі її знали яксхимонахиню Нектарію.

Дистанція прогулянки: 550 м

Час прогулянки: 30 мин.

Фото: Грігорій Салай

Джерело : kiev-ukr.segodnya.ua