Сезон чорниці: 7 цікавиx фактів

7 Липня 2017 16:13

Чорниця родом із Північної Америки, а знайшли її європейські поселенці. Кущі чорниці ростуть на рівні з іншими ягодами, такими як: малина, смородина, полуниця, суниця чи порічки. Але на відміну від перерахованих, кущі чорниці, а відповідно і самі ягідки вважаються дикою рослиною, бо полюбляють лісові хащі і затишок.

Листя і ягоди чорниці використовують в лікарських цілях при хворобах очей, шлунково -кишкового тракту, цукрового діабету. Листя і пагони чорниці містять глікозид неоміртіллін, який знижує вміст цукру в крові .

Слово «чорниця» походить від латинського слова вакса, що означає «корова» (так як деякі види листя чорниці придатні на корм худобі), а чорницею назвали її тому, що вона чорного кольору і чорнить руки.

чорниця1

Чорниця знакова для кожної людини, адже це — літня вітамінна бомба, насититись якою потрібно кожному. Чорниця настільки багата антиоксидантами, що здатна боротися з багатьма хворобами, а у дієтологів особливе ставлення до цієї лісової ягідки. Дослідження показують, що чорниця може допомогти запобігти навіть деяким видам раку, знижує рівень холестерину, зменшує ризик інсульту і хвороби Альцгеймера. Одна порція містить майже третину добової норми вітаміну C.

Окрім цього, чорниця дуже смачна і найкорисніша у свіжому вигляді. Дійсно, ягоди чорниці — один із найбільших дарів, які є на нашій землі. Тим паче, що в Україні не обов’язково витрачати гроші, аби придбати дорогоцінних сапфірових ягід. У лісі вони ростуть безкоштовно, і повітрям свіжим подихаєте, і назбираєте безцінних «вітамінних камінців».

чорниця

Є кілька фактів про чорницю, про які ви точно не здогадувались.

1. Чорниця захищає від втрати пам’яті. Дослідження, проведені у 2012 році, показали, що принаймні одна порція чорниці на тиждень (100-150 грамів), сповільнює зниження когнітивних функцій у кілька разів. Один з дослідів, який проводили на мишах, виявив, що чорниці захищають мозок від токсичних білків, які з роками там накопичуються.

2. Кущ чорниці — родич рододендрона і азалії.

3. США — найбільший у світі виробник чорниці, там збирають загалом 2560 тонн культурних і диких ягід чорниці на рік.

чорниця

4. А чи знаєте ви, що ранні американські колоністи винайшли сіру фарбу шляхом кип’ятіння чорниці в молоці.

5.  Чорниця – ліки від старості. Як ми знаємо, антиоксиданти — речовини анти-старіння. Чорниця багата антиоксидантами, які уповільнюють старіння шкіри. Саме тому чорницю використовують компанії, які виготовляють косметичну продукцію.

6. Чорниця містить такі мінерали як калій, марганець, мідь, залізо і цинк, які допомагають контролювати кров’яний тиск. Мідь та залізо необхідні для формування червоних кров’яних клітин.

чорниця

7. А ще чорниця — офіційна ягода Нової Шотландії, а у Північній Америці росте, збирається і заготовляється майже 90% усієї чорниці у світі.

Джерело: jisty.com.ua