Стартує сезон кукурудзи: користь і шкода золотих качанів

15 Липня 2017 11:04

Цукрова кукурудза – продукт, який знайомий нам з дитинства. Ця рослина приносить врожай в кінці літа, але на ділі кукурудзу ми можемо придбати цілий рік в консервованому або замороженому вигляді. Жовті зернята володіють особливим смаком, і немає аналога, який би хоч частково відтворив смак кукурудзяних качанів. Історія кукурудзяної культури йде в 4250 рік до н. е. на територію сучасної Мексики, де і були виявлені знахідки зернівок. Відомо, що в ті часи кукурудза була іншого розміру, до 5 см в довжину. Зараз качани кукурудзи в 10 разів більше своїх попередників, що є результатом селекції сортів мексиканської кукурудзи.

Кукурудза знайшла собі застосування не тільки в кулінарії, але в медицині, будівництві, а стрижні качанів використовуються як матеріал для виготовлення курильних трубок. Чим же ще примітна кукурудза, користь і шкода цього рослини для людини, поживність і властивості кукурудзи – все це ми розглянемо далі в нашій статті.

Харчова цінність кукурудзи та її склад

Калорійність кукурудзи становить 90 ккал, в розрахунок входить тільки їстівна частина качана – зерна. Отже, 100 г зерен містить майже 100 ккал, що говорить про зовсім недиетическом продукті харчування. Враховуючи, що з середньостатистичного качана можна зняти зерен 200 г, то лише з’ївши два невеликих качана, ви з’їсте чималу частину добової норми калорій. Про це слід пам’ятати тим, хто стежить за своєю фігурою і страждає надмірною вагою.

Отже, харчову цінність 100 г кукурудзи становлять (розрахунок на їстівну частину):

  • Вода — 14 м;
  • Білки — 10,3 м;
  • Крохмаль — 58,2 м;
  • Жири — 4,9 г;
  • Харчові волокна — 9,6 г;
  • Вуглеводи — 60 г;
  • Моно – і дисахариди — 1,6 м;
  • Насичені жирні кислоти — 0,6 г;
  • Зола — 1,2 м;
  • Ненасичені жирні кислоти — 3,46 р.

Завдяки чималій вмісту води зерна кукурудзи мають соковитим смаком. При приготуванні вони розм’якшуються, додатково вбираючи у себе воду. Зерна – сама поживна частина кукурудзяного качана, і тому найбільш цінна для нашого харчування.

Харчові волокна – особливий пункт, що заслуговує уваги. Дані волокна не перетравлюються організмом. Однак мікрофлора кишечника успішно їх переробляє. Волокна складаються з двох речовин – лігніну і полісахаридів, які здатні очистити стінки кишечника від різних відкладень. Інакше кажучи, «сміття», який при нагромадженні створює проблеми для ШКТ.

Кукурудза сира, варена, консервована – яка корисніше всього і особливості кожної з них

Це кукурудза без будь-якої додаткової обробки. Ніжні молоді качани дійсно можна їсти без варіння, присипавши сіллю або зовсім без спецій. На смак вона водяниста і солодка, втім, багато такої кукурудзи не з’їси. Завідомо знаючи, що таке сира кукурудза, користь і шкода не має в більшості випадків ніякого значення – з незвички є рослина несмачно. Але сира кукурудза містить чимало вітаміну Е, який стоїть на сторожі нашої краси.

Саме в такому вигляді ми звикли частіше всього використовувати кукурудзу. Знаючи, який смак має варена кукурудза, користь і шкода цієї страви відходять на другорядний план. При варінні у воді багато корисні речовини руйнуються, і в результаті ми отримуємо менш багатий вітамінами продукт. Але дещо залишається. У чималій кількості варена кукурудза містить вітамін Ст. При частих нервових розладах, стресах і просто в моменти депресивного настрою з’їдений качан кукурудзи надасть воістину чарівне вплив, поверне спокійний сон, заспокоїть нервову систему.

Консервована кукурудза

В кукурудзі при консервації залишається лише 30% корисних речовин, які були спочатку. Але чи варто говорити, що консервована кукурудза, користь і шкода якої – важливе питання, що має в своєму складі велику кількість натрію. Натрій в нашому організмі бере участь в процесах водного та кислотно-лужного балансу, також він створює умови для оптимальної роботи серця, м’язової та кровотворної систем.

Кукурудза являє собою цілу джерело вітамінів і мінералів. Перерахуємо лише основні з них.

Вітаміни

  • Вітамін PP — 2,1 мг;
  • Холін — 71 мг;
  • Бета-каротин — 0,32 мг;
  • Вітамін A — 53 мкг;
  • Вітамін B1 — 0,38 мг;
  • Вітамін B9 — 26 мкг;
  • Вітамін E — 1,3 мг;
  • Вітамін H — 21 мкг.

Такі хімічні елементи потрапляють в наш організм тільки з їжею, тому вони життєво необхідні і повинні щодня бути присутніми в нашому раціоні. Кукурудза дозволить заповнити добові дози більшості з них, завдяки своєму цінному складу.

Макроелементи

  • Калій — 340 мг;
  • Фосфор — 301 мг;
  • Сірка — 114 мг;
  • Магній — 104 мг;
  • Хлор — 54 мг;
  • Кальцій — 34 мг;
  • Натрій — 27 мг.

Велика кількість клітковини, вітамінів А, Е, холіну та інших перелічених вище речовин при регулярному вживанні здатні повністю оздоровити всі органи, налагодити апетит, самопочуття і здоров’я. Отримуючи все необхідне для життєдіяльності, в організмі запускаються механізми самоочищення, метаболічні процеси, і імунна система переходить в режим активної боротьби з зовнішніми радикалами. Кукурудза справді смачний і хімічно багатий продукт, яким не варто нехтувати.

Крім іншого, до складу кукурудзи входять каротиноїди. Дана речовина відіграє роль у збереженні здоров’я зору, при різних захворюваннях очей корисно з’їдати 2-3 рази в тиждень жменю відварених кукурудзяних зерен.

Корисні і лікувальні властивості кукурудзи

1. Хворим атеросклерозом слід включити в раціон 1-2 качана в тиждень. Кукурудзяні зерна захистять судини від утворення тромбів. Ненасичені жирні кислоти, якими багата кукурудза, оберігають стінки судин від відкладень, регулюють обмін холестерину, виводячи «поганий» і залишаючи в необхідній кількості «хороший».

2. При захворюваннях жовчного міхура рекомендовано вживати варену кукурудзу для підвищення тонусу стінок міхура. Качани – воістину лікувальний засіб, що дозволяє стінок жовчного міхура посилено скорочуватися, що сприятливо впливає на подальший обмін речовин.

3. При хронічної втоми, виснаження або занепаді сил слід з’їдати 200 г кукурудзяних зерен, у складі овочевого салату.

4. Завдяки селену у складі кукурудзи, організм швидше виводить з організму алкоголь, допомагає печінці при вживанні надмірно жирних страв. Якщо є можливість, перед застіллям з’їжте ложку консервованої кукурудзи, і ваше травлення буде в порядку, шлунок легше перенесе майбутню навантаження.

5. При бродінні, метеоризмі і здутті живота також допоможе кукурудза. Харчові волокна справляються з усіма проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту. З’ївши качан, всі неприємні наслідки усунуться, дискомфорт в кишечнику нейтралізується.

Протипоказання до вживання кукурудзи

Хоч апетитні зерна приносять велику користь для організму, все ж є категорії людей, яким варто помірно є цей продукт, або зовсім виключити його з раціону. Кукурудзу не слід вживати:

– при поганий згортання крові;

Джерело:  hollydolly.com.ua