29 липня: цікаво знати

29 Липня 2017 13:01

дитячі вишиванки(1)У народі 29 липня відзначали свято “іменного снопа”. У минулому, коли жито, пшениця чи ячмінь вже дозрівали, господиня брала хліб, сіль, “свічку–громничку” та йшла у поле “зажинати ниву”. Перший сніп вона несла додому і ставила його на покуті або у стодолі, де він стояв до кінця молотьби. Цей сніп обмолочували окремо, а зерна його святили у церкві і перед засівом змішували з насінням. Соломою з першого снопа годували корів, щоб вони не хворіли.

У деяких регіонах, окрім “зажинок”, робили ще й “закрутки”, щоб рука будь–якого лиходія не зіпсувала хліба. Для виконання цього обряду жінки йшли у поле і одна з них, взявши у жменю колосся, завивала його вузлом – це була “закрутка”.

Спостерігаючи за погодою цього дня, підмічали: якщо він дощовий – хліб у снопах може прорости, тобто, необмолочений — згниє.

За церковним календарем 29 липня вшановують священномученика Афіногена, мученика Павла, мучениць Алевтину і Хіонію, мученика Антиоха, мученицю діву Юлію.

Іменинниками 29 липня є:
Павло, Валентина, Юлія, Алевтина.

29 липня народились:

1817 — Іван Айвазовський (Оганес Гайвазян), всесвітньо відомий художник-мариніст, колекціонер, меценат. З 1845 жив у Феодосії, де на власні кошти відкрив школу мистецтв та картинну галерею, ініціатор будівництва залізниці «Феодосія–Джанкой».

1865 — Андрей Шептицький (Роман Марія Александр граф Шептицький), Митрополит Української греко-католицької церкви, суспільний, громадський та політичний діяч.

Події 29 липня:

1776 — останній український Кошовий отаман Петро Калнишевський відправлений на Соловецькі острови, де провів в ув’язненні 25 років.
1880 — відкрито Феодосійську картинну галерею ім. І. К. Айвазовського.
1899 — Завершилася I Гаазька конференція миру, з метою розробки багатосторонніх угод у галузі законів і звичаїв війни.
1907 — Створена Всесвітня організація скаутського руху.
1948 — у Лондоні розпочалися XIV Літні Олімпійські ігри.
1957 — Засновано Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ).
1958 — У США утворено Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA).
1974 — У СРСР створено перший в країні спеціальний підрозділ «А» для протидії можливим терористичним актам, яке стало відомим як група «Альфа».

Чи знаєте ви, що:

Молодий студент художньої академії Ованес Айвазовський випадково познайомився з відомою італійською балериною Марією Тальоні. Їх знайомство було романтичним. Екіпаж балерини наїхав на художника. Балерина довезла художника до дому, а потім прислала квитки на свій спектакль. Після виступу вона поїхала до Венеції, і Айвазовський запевнив професорів Академії, що майбутньому мариністу необхідна стажировка в Італії.

Влітку 1840-го вони зустрілися у Венеції. Художник був закоханий, але балерина розуміла, що йому двадцять п’ять, і він закоханий в сценічний образ балерини Сільфіду, а їй – тридцать вісім, і у неї доросла дочка. Тальоні відмовила Айвазовскому, і вони попрощались.

Однак, художник так і не зміг забути своє найбільше у житті кохання. Чотирнадцять років потому Айвазовський написав картину «Венеція з боку Лідо», де зобразив себе з Тальоні.

«Рідна країна»