Українську оперу-жах покажуть на відомому європейському фестивалі

29 Липня 2017 16:22

Українську оперу-жах покажуть на відомому європейському фестивалі

Оперу-жах HAMLET. Dramma per Musica режисера Ростислава Держипільского і композиторів формації NOVA OPERA Романа Григоріва та Іллі Разумейка презентують на одній з найбільших міжнародних театральних подій Європи – Шекспірівському фестивалі у Гданську, який стартував 28 липня.

Цього року в Шекспірівському фестивалі візьмуть участь театри й театральні компанії з Великобританії, Хорватії, Гонконгу, Росії, Індії та Польщі. Українську виставу HAMLET. Dramma per Musica відібрали з-понад 100 постановок зі всього світу й удостоїли стати одним із хедлайнерів фестивалю. Її показ відбудеться 2 серпня на головній сцені Шекспірівського театру.

Прем’єра опери-жаху «Гамлет» пройшла в лютому в Івано-Франківську. Майданчиком для неї слугував підвал драмтеатру. З того часу постановка зазнала певних змін у музичному плані, зокрема завдяки експериментам Іллі Разумейка і Романа Григоріва. Вони поєднують в цій опері джаз і рок, циганські та сербські наспіви, а також посилаються на музику кінематографу 1970-х і псевдо-цитати з Генделя та Шенберга.

«Гамлет» Шекспіра датується 1601-1602 роком – саме тоді у Флоренції зароджувався жанр опери, – розповідають композитори. – Тому нам було цікаво взяти сюжет п’єси для створення опери у стилі раннього бароко. Іншим джерелом натхнення стала історія музики Єлизаветинського театру. Ми спробували реконструювати оркестр Шекспірівського театру, де зазвичай грало шість музикантів».

Також Роман та Ілля зазначають, що за часів Шекспіра у театрі неабияку роль відігравав саунд-дизайн. «Наприклад, відповідна атмосфера для сцен убивства чи приходу духів досягалась за допомогою скреготіння листів заліза та інших спеціально пристроїв. В нашому випадку це завдання виконує електроніка», – пояснюють композитори.

Крім виступу, творці вистави HAMLET. Dramma per Musica в рамках освітньої програми Шекспірівського фестивалю прочитають лекцію під назвою Shakespeare and noise, на якій розкажуть про тонкощі роботи над постановкою.