Від чого залежить спосіб поцілунку: наукова відповідь

18 Липня 2017 18:56

Під час поцілунку більшість людей повертає голову праворуч. Це з’ясували психологи, опублікувавши результати своїх досліджень в журналі Scientific Reports.

Вчені з Даккського університету в Бангладеш та Університету Бат в Великобританії працювали з 48 гетеросексуальними одруженими парами з Бангладеш, де поцілунки на публіці не настільки поширені, як в раніше вивчених країнах. Учасники дослідження повинні були цілуватися у себе вдома, а потім, розійшовшись по різних кімнатах, скласти звіт з різних аспектів поцілунку.

Як з’ясувалося, чоловіки в 15 разів частіше стають ініціаторами поцілунку, ніж жінки. Крім того, обидва партнери частіше повертають голову вправо – в 2/3 випадків. Також виявилося, що правші при поцілунку повертають голову праворуч, а лівші, відповідно, ліворуч. Однак це стосувалося тільки ініціаторів поцілунку – другий партнер підлаштовувався під першого.

Отримані результати узгоджуються з результатами попередніх аналогічних досліджень, що проводилися в інших країнах. Однак, якщо в країнах Заходу при поцілунках за зразок може бути взятий образ з екрану або побачений в громадському місці поцілунок, то в Бангладеш зовнішній вплив на поцілунок практично виключено – поцілунки на публіці там не прийняті, а в кіно такі сцени піддаються цензурі.

Як вважають дослідники, акт поцілунку визначається мозком в залежності від того, правша людина або лівша. Це характерно для функцій лівої півкулі, що відповідають за роботу областей мозку, пов’язаних з емоціями і прийняттям рішень. Рівні гормонів, наприклад, тестостерону, можуть бути нерівномірно розподілені в кожній півкулі, що призводить до зміщення праворуч.

Автори роботи сподіваються, що отримані результати закладуть основу для більш детального вивчення нейрофізіологічних механізмів такої поведінки.

http://ukr.segodnya.ua