Які види спорту найкраще тренують серце

12 Липня 2017 17:00

Серцево-судинні захворювання – чи не найстрашніший ворог людства. Їх поширенню сприяють малорухливий спосіб життя, шкідливі звички, спадкові чинники, погана екологія та стреси.
Активний спосіб життя

Але не треба здаватися в боротьбі за своє здоров’я, тим більше, що натренувати серце можна точно так само, як і будь-який інший м’яз вашого організму. Для цього тільки потрібні знання, воля і наполегливість. Дві останні складові залежать від вас самих, а з тим, які види спорту стануть вашими найкращими союзниками в боротьбі з серцевими недугами, ми познайомимо вас в цій статті.

Відразу відзначимо, що корисними для серцево-судинної системи людини є аеробні види спорту. Що ж це таке? Аеробне навантаження – це навантаження, під час якого м’язи починають споживати максимальну кількість кисню, а легені, серце і судини прагнуть забезпечити його доставку в м’язові тканини. В результаті аеробних тренувань стабілізується кров’яний тиск, збільшується потужність серця і об’єм легенів, що дозволяє попередити розвиток захворювань серцево-судинної системи. Головні складові аеробного навантаження – циклічність і помірна інтенсивність.

Але не слід плутати поняття “помірна” і “низька”, тому що під помірною розуміється інтенсивність виконання вправи, при якій частота пульсу становить близько 150 ударів в хвилину. Такого показника ви не досягнете, пройшовши навіть кілька кілометрів в досить швидкому темпі, якщо ваша серцево-судинна система хоч трохи натренована (скажімо, якщо ви не їдете на другий поверх на ліфті, або якщо ви не їздите в магазин, що знаходиться в 300 метрах, автомобілем). ЧСС в 150 ударів в хвилину можна досягти під час занять такими видами спорту, як ходьба на лижах, біг, плавання і велоспорт. Ми недарма обрали саме ці види спорту – вони не тільки доступні практично кожному жителю наших широт, але і мають найбільший позитивний ефект для серцево-судинної системи людини.

Ходьба на лижах. Цей вид спорту вимагає певних навичок, спорядження і, звичайно, погодних умов – займатися ним цілий рік можна хіба що в Антарктиді. Так чи варто взагалі братися за цей вид спорту? Варто! І ось чому: навчитися ходьбі на лижах дуже просто, це може з легкістю зробити будь-яка людина. А по ефективності впливу на серцево-судинну систему мало що може зрівнятися з ходьбою на лижах. У цьому виді спорту добре задіяні м’язи як верхньої, так і нижньої частини тіла, а циклічності досягти надзвичайно просто. Але, як і в будь-якому виді спорту, користь від ходьби на лижах прямо залежить від інтенсивності виконання вправи – тому для того, щоб тренування були максимально ефективними, вам потрібно буде не просто зробити прогулянку на лижах, а серйозно попрацювати на дистанції.

Плавання – відмінне тренування для вашого серця. Звичайно, мається на увазі не купання та ігри у воді, а справжнє активне плавання на досить далекі дистанції. Існує думка, що такі стилі, як кроль і батерфляй, більш корисні для організму, ніж плавання брасом і на спині. Однак насправді це не так – все залежить від інтенсивності вправи. Просто плисти “розслаблено” кролем або батерфляєм дуже важко, в той час, як тим же брасом можна плисти, не надто напружуючись.

Але, повторимося, будь-який стиль плавання є однаково ефективним тренуванням для вашого здоров’я, якщо ви виконуєте його з високою інтенсивністю протягом досить тривалого періоду часу. Більш того, плавання є не тільки відмінним засобом для профілактики серцево-судинних захворювань, але і має дуже корисну дію на опорно-руховий апарат людини. Якщо ви не вмієте плавати – обов’язково навчіться, а якщо у вас є діти, вчіть їх плавати з самого дитинства. Не забувайте, що плавання має ще один прихований позитивний ефект для серцево-судинної системи – воно прекрасно знімає стрес. Як приємно влітку після напруженого робочого дня поплавати і зняти всю негативну енергетику, яка накопичилася за день перебування в офісі і транспорті!

Велоспорт – теж дуже корисний вид спорту для серцево-судинної системи. Серця кращих велосипедистів світу настільки натреновані, що працюють надзвичайно економно. Відомий факт – пульс п’ятикратного переможця найпрестижнішої велобагатоденки світу “Тур де Франс” Мігеля Індурайна в стані спокою становить 30 ударів в хвилину! Звичайно, ви не будете щодня проїжджати на велосипеді 200 км, але щоденні велопрогулянки на відстані понад 10 км за умови, знову ж таки, досить високої інтенсивності стануть вашим кращим союзником у боротьбі за здоров’я серця.

Біг – найпростіший і найдоступніший з усіх аеробних (і не тільки) видів спорту. Для того, щоб займатися бігом, вам не треба буде купувати якогось особливого спорядження, вчитися техніці – біг доступний кожному. Бігом можна займатися в будь-який час року і практично при будь-якій погоді. А користь цього виду спорту для серцево-судинної системи важко переоцінити. Всім добре відомо, що у людей, що займаються бігом, ризик виникнення серцево-судинних захворювань значно нижче, ніж у тих, хто веде пасивний спосіб життя. Біг не тільки тренує серце, стабілізує тиск, а й відмінно знімає стрес. Детальніше про заняття бігом, а також про те, як скласти графік тренувань для занять бігом новачку, ви можете прочитати в статтях “Біжіть за здоров’ям!” і “Урок бігу для новачків: складаємо графік тренувань”.

Джерело: zdorovia.com.ua