13 серпня: це цікаво знати

13 Серпня 2017 08:14

1

13 серпня відзначається день пам’яті праведника Євдокима. У народі цей день називали Євдокимове заговіння, оскільки з 14 серпня починається Успенський піст. У минулі часи наші пращури слідкували на Євдокима за сходом сонця: якщо воно при сході яскраво-червоне і незабаром ховається у хмари — можна чекати дощу.

За церковним календарем 13 серпня відзначають Передсвято винесення чесного Хреста Господнього. Також 13 серпня вшановують священномученика Веніаміна і з ним убитих мучеників Сергія, Юрія та Іоанна, праведника Євдокима і мученицю Юлітту.

Іменинниками 13 серпня є:

Євдоким, Улита, Яким, Веніамін, Сергій.

13 серпня народились:

1898 – Володимир Заболотний, український архітектор, засновник і президент Академії архітектури України, автор проекту будинку Верховної Ради України.

1904 — Олександр Кістяківський, видатний український біолог, орнітолог. Автор праць «Фауна України», «Визначник птахів УРСР».

13 серпня відзначають:

  • Всесвітній день лівшей

Події 13 серпня:

1648 — розгром армією Б.Хмельницького польського війська під Пилявцями.

1677 — розпочалася Перша чигиринська оборона від турецько-татарських військ.

1907 — у Нью-Йорку з’явились перші таксі.

1914 — царський уряд Росії ввів військову цензуру та заборонив випуск друкованих видань українською мовою.

1919 — Ленін наказав мобілізувати всіх більшовиків України на військові роботи.

2002 — видатний російський хірург Ренат Акчурін представив у Москві унікальний прилад, за допомогою якого можна робити надзвичайно складні операції на серці без його зупинки.

Чи знаєте ви, що:

13-те серпня вважається днем, коли було закінчено («в лето» 1073 року) першу давньоруську енциклопедію «Ізборник Святослава» — найдавнішу пам’ятку писемності Київської Русі.

«Ізборник» створювався для чернігівського князя Святослава Ярославича. Вважається, що він був переписаний з болгарського ориґіналу — збірника царя Симеона.

Існує ще «Ізборник» 1076 року. Тогочасна Русь вимагала книги, де читач міг знайти відповідь на питання: „Як жити людині?” Саме цим принципом і користувався її укладач Іоан, як визначальним і формував свою „хрестоматію” так, аби вона сприяла духовному зростанню читачів, формуванню їх естетичної свідомості.

Цікаво, що висловами зі збірника користувалися для написання своїх творів Володимир Мономах, Даниїл Заточник та ін.

 «Рідна країна»