14 серпня – Медовий Спас, Маковій що потрібно знати про свято?

14 Серпня 2017 09:06
 

Як і щороку, в серпні 2016 року православні люди святкують три великих свята. 14 серпня 2016 року – Медовий Спас, 19 серпня – Яблучний Спас, 29 серпня – Горіховий Спас.Повітря, наповнений запахами меду і достигли яблук як би говорить нам, що настає час свят Спаса.

Саме слово «Спас» пов’язане з Ісусом Христом, якого називають Спасителем. Саме йому православна церква і присвячує ці свята. Треба сказати, що кожне свято Спаса в церковному календарі має інше, так би мовити офіційна назва.

Медовий, найперший врятував, в церковних календарях носить назву Походження Чесних Древ Животворящого Хреста Господнього.

Яблучний спас, який відзначається 19 серпня, за церковними канонами називається Преображення Господнє, а останній, третій Спас, який називають нерукотворним, відзначається Православною Церквою на згадку про перенесення до Константинополя Нерукотворного образу Господа Ісуса Христа.

Чому ж свята називають Спас? Виявляється це слово має давні, ще язичницьке коріння.Слов’яни ще задовго до приходу християнства шанували бога Спаса, якому молилися за вдалий збір і збереження врожаю. Після хрещення Русі слов’янські традиції переплелися з православними, і свята Спаса придбали ще один сенс: Ісус подарував кожному з нас можливість ласощі свою душу від злих сил подбати про неї ще до того, як настане осінь життя. І тепер під час Спасів ми згадуємо про Нього, прагнучи хоч на мить замислитися: як ми живемо?

14 серпня святкують Перший Спас, який називають Медовим Спасом або Маковеєм. За переказами, в православ’ї це свято з’явилося після того, як жителі Константинополя в цей день з храму Святої Софії, в розпал страшної епідемії, винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. І сталося диво – хвороба, яка забрала тисячі життів пішла з міста.

Але на медовий спас освячують воду в річках, джерелах колодязях не тільки в пам’ять про константинопольському диво. У стародавніх літописах сказано, що саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вшановують воду.

Наші пращури на Медовий Спас обов’язково купалися у водоймах. Вважалося, що в цей день вся вода набуває чарівної сили – змиває гріхи, рятує від бід і хвороб. А ось купатися після 14 серпня було заборонено – можна було захворіти і навіть потонути.

14 серпня в церквах і православних храмах освячують не тільки воду, але також і мед. Саме в цей час стільники у вуликах заповнені медом до відмови і саме час збирати урожай, а після освячення, пригощатися досхочу. У слов’ян мед був не тільки смачним, солодким ласощами, а з нього ще готували популярний хмільний напій – медовуху. У народі її використовували не тільки в якості святкового напою, а й лікували хвороби і недуги.

Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковей. Ті, хто часто відвідує церкву знають, що в цей день в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але, до свята врожаю Маккавеи ніякого відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією начинкою.

Маковейчик – чарівний букетик-оберіг

На свято Маковія раніше, в дохристиянської Русі, люди створювали спеціальні букети-обереги – маковійчики, які захищали сім’ю від біди на протязі всього року. Чи не перестали збирати маковійчики і після приходу християнства. Правда, тепер їх освячують у церкві. Перед святом маковійчики продаються буквально на кожному кроці. Звичайно, можна їх купити, але, краще зібрати чарівний букет своїми руками. На Русі були переконані: це повинна зробити кожна жінка чи дівчина.
За старих часів Маковейчик робили з 17 трав. Згодом число складових змінилося. Що обов’язково повинно бути в букетик?

  • Калина – символ дівочої краси, любові, ніжності.
  • Соняшник – символ сонця, тепла і вдячності.
  •  Рута і нігтики (календула) -захист від усіляких хвороб.
  • Материнка (материнка) – щоб «роду не було переводу».
  • Колоски вівса – для гарного врожаю, великого достатку.
  • М’ята – щоб в домі панували мир. спокій і довіру.
  • Ласковец – згоди в родині, означає ласку.
  • Тирлич – щоб у дівчини було багато кавалерів.
  • Буркун – до примирення (якщо раптом посварилися).
  • макові голівки
  • Гілочки полину.

Зібрані трави зв’яжіть червоною стрічкою будь-якої довжини. Приготували букет? Тепер його слід освятити в церкві і берегти як зіницю ока цілий рік – він буде захищати будинок і всіх членів сім’ї від хвороб і неприємностей.

Висушена Маковейчик найкраще поставити на підвіконня. А щоб захистити своє житло від чаклунських чар. по дому порозсипайте мак (хоча б у порога і по кутах в кожній кімнаті). І запам’ятайте: на Маковей жінкам прощаються всі незамоленние гріхи.

До слова, якщо дитина погано засинає або неспокійно спить, йому під подушку кладуть освячену макову голівку.

Народне повір’я говорить: Перший Спас бабські гріхи замолює. Напевно, ні для кого не секрет, що прожити життя без гріха – непосильне завдання, хіба що святі можуть з ним впоратися, а от простій людині це під силу. Обставини складаються так. що хоч і по дрібницях, але грішать всі.Дана ж прикмета говорить про те. що якщо на жінці є гріх, за який вона ніяк не може вимолити прощення, то а цей день такий гріх їй проститься обов’язково.

Для більшої впевненості в прощення гріхів потрібно було допомогти вдовам і сиротам по господарству – «в Медовий Спас у вдови двір хоч тріску кинь». Під тріскою малися на увазі дрова. Люди намагалися допомогти і в заготівлі дров, і по роботі в городі, в клопотах по господарству. Адже той. хто допоможе нужденним в цей день, отримає благословення Господа.

Народні прикмети на Медовий Спас

  • На Маковея літо закінчується, осінь починається.
  • У Спаса всього в запасі: і дощ, і вітер, і відро, і разнопогодье.
  • На перший Спас і жебрак медку спробує.
  • Дощ на Макавеїв – мало пожеж буває.
  • На Макавеїв збирають мак.
  • На Перший Спас святи колодязі.
  • Цей день ще називали Мокрим Спасом, повсюдно йшли хресні ходи на воду, а після водосвяття купаються самі і останній раз в цьому році купають весь худобу.
  • На Макавой вдовам допомагай – слабкому допомогу, а тобі щастя
  • На Уралі і в Сибіру з першого Спаса починають шішковать кедри.
  • Дощ на Макавеїв – мало пожеж буває.
  • Медовий Спас нові колодязі освячує
  • У перший Спас будь бабин гріх проститься
  • Після першого Спаса в воду не заходять.
  • Після Першого Спаса коней в річці не купають.
  • Тим, хто побоюється відьом: в цей день потрібно зібрати насіння дикого маку і обсипати ними будинок – жодна відьма в будинок не проникне.

Джерело: poradamamu.in.ua