6 серпня: це цікаво знати

6 Серпня 2017 08:00

38ea63c43c1066b581ed6424e2861510«Найогидніші очі порожні,
Найгрізніше мовчить гроза,
Найнікчемніші дурні вельможні,
Найпідліша брехлива сльоза…»
Василь Симоненко

6 серпня церква вшановує другий день пам’яті перших українських християнських святих мучеників Бориса і Гліба.

Борис у хрещенні Роман і Гліб у хрещенні Давид були найулюбленішими молодшими синами князя Володимира. Вони дружили між собою з дитинства. Досягнувши зрілого віку, Борис отримав князівство у Ростові Великому, а Гліб — у Муромі. Після смерті князя Володимира Київське князівство наслідував Святополк і, боячись великого впливу Бориса і Гліба у народі, вирішив їх вбити.

24 липня за старим стилем і 6 серпня за новим 1015 року князя Бориса було вбито найманими вбивцями. Гліба чекала така ж доля. За вимогою найманців, які схопили молодого князя під Смоленськом, його власний повар перерізав Глібу горло.

Канонізували Бориса і Гліба вже за часи Ярослава Мудрого у 20-тих роках ХІ сторіччя, після того як їхні мощі було знайдено нетлінними.

У народі дуже любили князів-мучеників і часто розказували про чудесні зцілення, що відбувалися на могилі братів. Навіть працювати 6 серпня заборонялося, бо люди вірили, що блискавка хліб спалить. А ще з цього дня сіяли ранній хліб і починався період найбільшого збору грибів. А гриби — це і зниження температури повітря і грибні дощі.

Також за церковним календарем 6 серпня вшановують мученицю Христину і преподобного Полікарпа.

Іменинниками 6 серпня є:

Борис, Гліб, Полікарп, Соломія, Христина.

6 серпня народились:

1903 — Володимир Фатальчук, український художник. Автор ілюстрацій до книг «Антологія української поезії», «Лісова пісня» Лесі Українки, «Життя і творчість Тараса Шевченка», «Кобзар» Тараса Шевченка, «Українські народні пісні», автор ювілейних медалей та пам’ятних значків (1964—1965).

Події 6 серпня:

1649 — Піррова перемога козаків у Зборівській битві. Зраджений кримськими татарами Хмельницький винуватить Москву, яка не надала допомогу; українсько-російські стосунки погіршуються.
1806 — Священна Римська імперія після відмови імператора Франца II від німецької корони припинила своє існування.
1807 — У Петербурзі видано правлячий указ про відкриття друкарень при губернських правліннях (у Києві, Житомирі, Кам’янець-Подільському, Харкові, Полтаві, Чернігові, Катеринославі, Херсоні та Сімферополі).
1914 — в Австро-Угорщині створено легіон Українських січових стрільців.
1932 — Відкрився перший Венеціанський кінофестиваль.
1963 — Вигравши в півфіналі у алмаатинського «Кайрата» з рахунком 2:1, донецький «Шахтар» утретє поспіль вийшов у фінал Кубка СРСР, встановивши рекорд для радянських клубів — 15 кубкових перемог поспіль.

6 серпня відзначають:

    • Міжнародний день «Лікарі світу за мир»

Це міжнародний день, який був запропонований організацією «Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі». Він відзначається в річницю дня бомбардування японського міста Хіросіми 6 серпня 1945.

Чи знаєте ви, що:

У сучасному світі для отримання ядерного палива уранові руди піддають процедурі збагачення, вичищаючи з них порожні породи і домагаючись підвищення концентрації урану 235. Хіба таке можливо і в природі?

Виявляється, в районі одного з африканських уранових рудників сформувалася область, де концентрація урану 235 виявилася достатньою для виникнення ланцюгової ядерної реакції. Завдяки втручанню ґрунтових вод, що спрацювали як природний уповільнювач нейтронів, ядерна реакція протікала вкрай повільно і запасів урану вистачило на дуже тривалий термін.

Вік найстарішого природного ядерного реактора, на думку вчених, становить близько двох мільярдів років, а наймолодшого — кілька сотень тисяч років.

Звичайно, 100 кіловат – це невелика кількість енергії. Цього ледь вистачить на забезпечення енергією мешканців одного під’їзду п’ятиповерхового будинку. Але, погодьтеся, для купи скель це зовсім непогано.

«Рідна країна»