Біологи назвали найбільший організм на планеті

12 Серпня 2017 13:50
Біологи назвали найбільший організм на планеті

Фото: OpenMind
Опеньки з Орегона виявилися найбільшим організмом на Землі

Опеньки мають унікальні гени, які роблять їх серійними вбивцями дерев.

Найбільшим живим організмом на Землі є опеньок темний, який росте в лісовому заповіднику Малур американського штату Орегон. Про це йдеться в дослідженні міжнародної групи вчених, опублікованому в репозиторії bioRxiv.

Дослідники з’ясували, що опеньки мають специфічну ДНК, що робить їх серійними вбивцями дерев, що дозволяє грибам виростати до гігантських розмірів.
Грибниця, або міцелій, є підземною частиною гриба і виглядає як мережа тонких розгалужених ниток. Міцелій Armillaria Ostoyae в Орегоні утворює не окремі скупчення, а єдиний організм масою в 600 т, і займає площу 8,4 кв. км.
За оцінками вчених, вік цієї найбільшої живої істоти на планеті складає більше 2 тис. років.
Щоб зрозуміти, що робить Armillaria унікальними і успішними видами, біологи проаналізували геном різних опеньків, з’ясувавши їх походження й еволюційний розвиток.
Виявилося, що для опеньків характерним є значне збільшення генома, що призвело до появи специфічних генів, пов’язаних з патогенністю грибів, а також сприятливих до формування ризоморфів.
Ризоморфи – сплетіння грибних ниток, які принаджуються до дерев і транспортують з них воду і поживні речовини до своїх плодових тіл. Вони також поширюються від хворих рослин, сприяючи зараженню здорових. Це паразитування призводить до масової загибелі дерев.