Диня – ягода краси

2 Серпня 2017 16:58

Корисні-і-лікувальні-властивості-дині

Духмяна диня — справжній символ літа, що йде. Її сонячний колiр та дивовижний аромат мало кого залишить байдужим.

Диню обов’язково треба їсти жінкам, адже вона покращує стан волосся та шкiри, бореться з набряками та виводить шлаки.  Але — диню не можна вживати на десерт, оскiльки вона несумiсна з iншими продуктами. Чому — розповідає Надія Матчук, дієтолог.

— Диню називають “ягодою краси”. Чим вона корисна?

— Вона має багатий хімічний склад — містить багато заліза, калію, кальцію, магнію, вітамінів групи В, С і А, каротин і пектини. Ось чому її корисно вживати для профілактики серцево-судинних захворювань, зниження рівня холестерину в крові, вона запобігає розвитку атеросклерозу, заспокоює нервову систему, нормалізує роботу кишківника та виводить  токсини.

Завдяки наявності в дині великої кількості фолієвої кислоти, її корисно вживати при недокрів’ї, захворюваннях печінки та при атеросклерозі. А ще вона дуже корисна жінкам, адже фолієва кислота потрібна для репродуктивної функції.

Крiм того, диня вважається “ягодою краси”, адже завдяки вмiсту вiтамiнiв групи В покращує стан шкiри та волосся. Недарма схiднi красунi обов’язково їли диню. Можна застосовувати її i ззовнi. М’якiть динi наносять тонким шаром на обличчя та через 15 хвилин змивають. Такi маски треба робити через день протягом мiсяця, тодi шкiра стане нiжною, зникнуть пiгментнi плями.

— А чоловiкам диня корисна?

— Вона корисна усiм. У нiй мiститься велика кiлькiсть вiтамiну С та Е — це сильнi антиоксиданти, якi перешкоджають утворенню в органiзмi вiльних радикалiв, що викликають загибель клiтин. А завдяки пектинам диня здатна вивести з органiзму шлаки. Ще диня змiцнює судини, а тому є корисною для людей з серцево-судинними   хворобами. А завдяки сечогiнному ефекту диня запобiгає появi набрякiв. Проте диня мiстить багато цукрiв, тому не варто зловживати нею дiабетикам та людям з надлишковою вагою тiла.

— Кажуть, диню не можна споживати разом з iншими продуктами — вона несумiсна нi з чим…

— Це правда. Небажано вживати диню на десерт, завершуючи нею трапезу. По-перше, вона надовго затримується у шлунку, викликаючи бродiння. По-друге, якщо їсти диню з iншими продуктами, це може спровокувати кольки, здуття живота та пронос. Диню вживають лише окремо, в перервi мiж iншими прийомами (не ранiше, нiж за двi години пiсля попереднього прийому їжi).

Джерело: Expres online