Фітнес для мозку: прийоми покращення пам’яті

9 Серпня 2017 18:22

Мабуть, ви помітили, що пам’ять з часом стає не настільки ефективною, як раніше. Справа в тому, що мозку, як і іншим частинам вашого тіла, потрібно постійно підтримувати себе в тонусі, активно працювати. Лише в цьому випадку він буде слугувати вам по максимуму.

Ми розкажемо вам про декілька обов’язкових вимог, без дотримання яких робота над покращенням пам’яті буде малоефективною:

Здорове харчування. Для повноцінного функціонування мозку ваш раціон необхідно доповнити висококалорійною рибою, грецькими горіхами, льняну олію. Споживаючи картоплю, гречку, молочні продукти, злаки, яйця, свіжі фрукти і овочі досягнути бажаного результату буде набагато легше.

Більше кисню для мозку! Під час мисленнєвої роботи обов’язково влаштовуйте «кисневі п’ятихвилинки», періодично провітрюйте кімнату. Для якісного функціонування мозку, кров має бути насичена киснем.

Алкоголю – ні! Курінню – ні! Навіть невеликий вплив цих речовин на організм призводить до значного погіршення уваги та памяті.

Мозку потрібен здоровий сон. Оптимальний час для сну дорослої людини становить 7-8 годин, підлітка – 9 годин. Достатня кількість сну забезпечує повне відновлення клітин мозку, що позитивно впливає на стан пам’яті.

Фітнес для мозку + фітнес для тіла = максимальний результат.

Регулярні фізичні навантаження стимулюють ріст нервових закінчень, активують кровообіг в мозку. Це ще одна причина, чому про них варто пам’ятати.

Кілька цікавих прийомів тренування пам’яті на кожен день:

Ви краще запам’ятаєте інформацію, якщо будете використовувати для цього кілька видів пам’яті: прочитайте текст, перепишіть його, а потім ще й проговоріть вголос;

Розвивайте увагу, рахуючи кількість зелених автомобілів на вашій вулиці або пролітаючих мимо птахів. Увага – основа памяті.

Регулярно повторюйте інформацію. І, до речі, повторення певних знань один раз в день протягом тижня дає кращий ефект, ніж повторення сім раз підряд;

На думку психологів, найкращий метод розвитку памяті – вивчення іноземних мов;

Читайте книги та вчіть вірші. Увага концентрується і відбувається запам’ятовування деталей. Але головне, звісно, отримувати від цього задоволення

Іноді для покращення запам’ятовування варто лише змінити власний метод сприйняття інформації: складіть про важку формулу смішний віршик або добавте емоцій, ведучи з собою внутрішній діалог, щиро погоджуючись чи критикуючи інформацію, яку сприймаєте.

Звісно, є спеціалізовані методики, які використовуються для якнайефективнішого запам’ятовування. Спершу, вони здаються певним трюком, але з часом кожен, хто їх використовує, підлаштовує їх під себе, під своє індивідуальне сприйняття реальності. Саме тоді вони починають давати справді неймовірні результати.

Методика Цицерона:

Поділіть текст на кілька частин;

В кожному з них виберіть кілька «опорних слів», які несуть найбільше смислове навантаження;

Придумайте певний образ із вибраних слів – певну подію, персонаж – і зв’яжіть цей образ з порядковим номером тієї частини тексту, до якої він відноситься.

Інформація згадується в зворотньому порядку: за номером частини згадується образ, по образу – «опорні слова», а вже по опорним словам – весь текст.

Ця методика особливо корисна для тих, хто має виступати зі звітами, на конференціях.

Ланцюжок образів

Ця вправа допомагає запамятами велику кількість пар слів, а потім по першому слову легко визначити друге. Наприклад, при підготовці доповіді вам потрібно після називання конкретного слова, перейти до наступного пункту. Для цього вам потрібно вибудувати у себе в голові низку асоціацій, які поєднують ці слова між собою.

Наприклад, пара «дім – гачок» чудово запам’ятовується, якщо ви вибудуєте ланцюжок «дім стоїть біля озера – в озері вода – в воді живе риба – рибу ловлять на вудочку – а саме на риболовний гачок» . Після цього протягом певного періоду часу дім буде стійко асоціюватися у вас з гачком.

Включіть уяву – придумайте історію

Наприклад, якщо вам потрібно піти в супермаркет за великою кількістю речей, ви маєте написати їх на папері, а потім придумати історію з участю кожної з них. Перед виходом з дому ще раз прокрутіть її в голові. Забути таке буде важко, обіцяємо!

Джерело: Живи активно