Корисні продукти для дитячого імунітету

26 Серпня 2017 10:28

Ваша дитина часто хворіє? Ви пропускаєте садок і школу через хвороби та їх ускладнення? Правильне харчування та вживання в їжу певних продуктів, багатих на вітаміни й мікроелементи, здатні творити дива. Вони зміцнять імунну систему малюка й допоможуть йому протистояти хворобам у будь-яку пору року.

Що таке імунітет?

Імунітет – це здатність біологічних систем організму й окремих органів протистояти інфекціям і запобігати різним хворобам. Мета імунної системи – захищати організм. Вона допомагає ідентифікувати та знищувати мільйони мікроорганізмів (бактерій, вірусів, паразитів, цвілевих грибів тощо), які щодня потрапляють у наш організм. Зміцнення імунної системи – це один з найважливіших засобів у профілактиці хвороб, зниження сприйнятливості до переохолодження, застуд та інших негативних факторів.

Продукти для імунітету

Продукти харчування – природний аналог лікарських засобів. Вони допомагають зміцнити імунну систему. Це також найпростіший і дешевий спосіб зміцнити організм.

  • Листові овочі. Капуста (білокачанна, цвітна, броколі), шпинат та інші листові овочі допомагають боротися з інфекціями. У них міститься багато поживних речовин, антиоксидантів (бета-каротину й інших каротиноїдів, а також вітамінів, необхідних для здорової імунної системи).
  • Коренеплоди. Китайська медицина стверджує, що коренеплоди (картопля, морква та інші) зміцнюють імунітет і допомагають протистояти багатьом респіраторним захворюванням.
  • Часник, цибуля та імбир. На думку вчених, сполуки сірки, якими багаті цибуля й часник, запобігають онкологічним захворюванням. Їх активні компоненти флавоноїди спрямовані на якісне підвищення імунітету. Дані продукти також запобігають захворюванням травної та серцево-судинної систем.
  • Кайенський перець. Перець містить хімічну речовину капсаїцин – джерело вітаміну С, який допомагає імунній системі боротися з застудами та респіраторними захворюваннями.
  • Гарбуз. М’якоть гарбуза багата антиоксидантами, вітамінами А й С, марганцем, магнієм і фолієвою кислотою.
  • Абрикоси. Абрикоси багаті вітамінами А й С, калієм і клітковиною.
  • Цитрусові. Апельсини й лимони у великій кількості містять вітамін С й антиоксиданти.
  • Ягоди. Полуниця, ожина, малина, чорниця, журавлина та інші ягоди багаті фітонцидами та флавоноїдами. Також вони містять багато антиоксидантів і зміцнюють імунну систему.
  • Зернобобові культури. Містять багато білка, який є корисним джерелом енергії для організму, а також велику кількість фолієвої кислоти й калію.
  • Горох. Багатий різними антиоксидантами (флавоноїдами, каротиноїдами, фенольними кислотами й поліфенолами).
  • Паростки бобових культур. Паростки рослин допомагають організму засвоювати корисні речовини, що містяться в інших продуктах.
  • Горіхи й насіння. Горіхи (волоські, мигдаль тощо) і насіння (гарбузове, соняшникове) багаті вітаміном Е, який є природним антиоксидантом і зміцнює імунну систему.
  • Кисле молоко та йогурт. Кисле молоко – джерело пробіотиків (корисних бактерій), тому його рекомендується вживати щодня.
  • Куркума. Куркума має дезинфікуючі та протизапальні властивості. Вона містить речовину куркумін – природний антиоксидант, що володіє яскраво вираженими протизапальними властивостями.
  • Мед та продукти бджільництва. Мед відзначається антибактеріальною дією. Крім того, завдяки особливим властивостям він допомагає боротися із запаленнями горла. Але давати мед дітям потрібно не раніше року, а то й пізніше, оскільки він вважається сильним алергеном.

Секрет здорового організму криється не тільки в правильній дієті. Велике значення має якісний сон, прогулянки на свіжому повітрі, фізична активність і позитивні емоції. Оберігайте дитину від занепокоєння та стресів, оскільки стрес знижує імунітет.

https://childdevelop.com.ua/articles/health/4020/