Нерегулярне харчування може повністю знищити ваше здоров’я

15 Серпня 2017 10:35

Відсутність системи харчування, завдяки якій людина кожного дня вживає їжу в певний час відповідно до природних біологічних ритмів, здатна завдати непоправної шкоди стану організму. Цю концепцію вчених опублікував журнал Proceedings of the Nutrition Society: лікарі провели розслідування і встановили, що хаотичне нерегулярне харчування сприяє розвитку небезпечних патологій, пов’язаних з діабетом, ожирінням і серцевими хворобами.

харчування

Автори нового дослідження, співробітники Королівського коледжу Лондона і Університету Ньюкасла (Велика Британія) дійшли висновку, що в умовах нерегулярного харчування суттєво збільшується ризик розвитку метаболічного і кардіометаболічного синдрому – небезпечних станів, обумовлених цілим комплексом порушень в обмінних і судинних функціях організму.

Фахівці вивчали, як впливає на обмін речовин відмова від так званого хронохарчування – системи, при якій людина регулярно харчується в відповідності зі своїми індивідуальними внутрішніми біоритмами. Виявилося, що життя не по природним біологічним, а за соціальними годинами, які диктуються роботою і зайнятістю, “вбиває” здоров’я: цьому сприяє їжа пізно ввечері і вночі, споживання їжі поза домом, перекушування на бігу і інші “традиції”, що позбавляють людину можливості нормально їсти, коли йому дійсно необхідно.

За словами вчених, гострою проблемою в харчуванні людей залишається питання розподілу калорій. Їх нестабільне і невпорядковане надходження в організм протягом дня і призводить до розвитку патологічних процесів в тілі.

В цілому, як вважають дослідники, найбільш корисним для здоров’я людей є повноцінне триразове харчування, причому бажано в колі сім’ї та друзів. Принцип “їсти часто і потроху”, на їхню думку, навпаки, сприяє набору ваги, якщо не тримати під суворим контролем калорійність їжі.

Відзначимо, що вчені не в перший раз наводять докази того, що харчування по годинах сприяє стрункості. Це, як вважають фахівці, пов’язане з тим, що організм привчається до отримання їжі в певний час, в результаті чого в ньому формуються стійкі механізми її засвоєння.

Джерело:   zdorovia.com.ua