Прогулянка по парку НАУ в Києві: стіна з танцюючими людьми, сцена для відомих акторів і “молот Тора”

22 Серпня 2017 11:15

Парк і винахідники на фасаді

Одне з найбільш незвичайних і дуже затишних місць в столиці, про який знають навіть не всі кияни, – це територія Національного авіаційного університету на просп. Комарова. Проспект, до речі, названий на честь відомого льотчика-космонавта Володимира Комарова. Вуз був створений майже сто років тому, в 1933 році, на базі авіаційного факультету Київського політеху. Зараз вхід сюди вільний.

boy_1553_9675958_01

Тут є дуже красивий, облагороджений парк і один з найбільших в Європі навчально-тренувальних ангарів.

boy_1556_9675959

По дорозі до нього варто звернути увагу і на фасади корпусів вишу, там встановлені кілька меморіальних дощок з іменами видатних вчених. Серед них – відомий математик Михайло Кравчук, конструктор ракетно-космічної техніки Володимир Челомей, вчений в області технічної кібернетики Олександр Кухтенко.

boy_1544_9675957

“Гидке каченя” і танцююча пара

Любителям авіації і просто цікавим людям тут є чим помилуватися: між 1-м і 8-м корпусами НАУ встановлено військово-транспортний літак Ан-26 довжиною близько 24 метрів. Літак розроблений в КБ “Антонов”, а за характерний звук працюючих двигунів отримав прізвисько “Гидке каченя”.

boy_1559_9675960

В салон або кабіну літака зараз зайти не можна, все закрито. Але розглядати деталі, фотографуватися біля нього ніхто не забороняє. До того ж поруч є і спеціальне “місце для селфі”: вертикальний напис “Я люблю НАУ” з сердечком.

boy_1617_9675961

До речі, в інтернеті є оголошення про те, що в магазинчику в 1-му корпусі можна придбати моделі цього та інших літаків в масштабах 1:80 і 1: 500. Ще одна визначна пам’ятка університету – зображення молодої танцюючої пари на бетонній стіні.

Старий Бі-3 і сцена для Абдулова з Гурченко

Зайшовши у двір авіаційного університету, відразу потрапляємо на доглянуті алеї з лавочками. Тут часто гуляють студенти, в тому числі і іноземці – в вузі навчаються представники 49 країн світу! У сквері кидається в очі невеликий літак з патріотичною синьо-жовтої забарвленням. На ньому вказано, що цей старовинний примірник – Бі-3. Існує місцева прикмета: якщо студент перед іспитом підійде до цього літака, підкине монетку і випаде “орел”, то йому обов’язково пощастить і питання попадуться дуже легкі.

boy_1586_9675962

Центр культури і мистецтв працює на території НАУ з 1979 року. На сцені центру виступало багато відомих персон, наприклад актори Олександр Абдулов, Олексій Баталов, Ада Роговцева, Михайло Боярський, Еліна Бистрицька, Людмила Гурченко. Приїжджала сюди і співачка Алла Пугачова.

“Молот Тора” і гирі на ланцюжку

На території НАУ можна заглянути в саморобну гойдалку. Спортивний куточок облаштували жителі сусідніх будинків і студенти своїми силами близько 30 років тому.

boy_1607_9675964_01

Регулярно тут займаються сотні киян! У гойдалці під відкритим небом встановлено більше півсотні різних тренажерів, зроблених з підручних матеріалів: є величезні колеса від вантажних автомобілів, металевий “молот Тора”, через який проходить величезний ланцюг, і навіть поржавілі гігантські гантелі. До речі, важкі гирі в цій гойдалці теж на ланцюгу! Найбільше людей на тренування збирається у вечірній час.

Стадіон для чемпіонату з регбі

Крім качалки, на території авіаційного університету можна відшукати кілька невеликих спортивних майданчиків, обгороджених сіткою, але все ж найбільш значимою визначною пам’яткою можна вважати стадіон. Ще за часів СРСР тут проводила матчі чемпіонату знаменита київська команда “Авіатор”.

boy_1591_9675966

На жаль, зберегти його до наших днів в належному вигляді не зуміли, зараз стадіон виглядає занедбано.

boy_1589_9675965

А кілька років тому взагалі вибухнув величезний скандал, оскільки на місці стадіону хотіли звести новий житловий комплекс. Поки від цих планів відмовилися.

1_190

Фото: Анатолій Бойко

http://kiev-ukr.segodnya.ua