Прогулянка по парку “Відрадний” в Києві: міст закоханих і плаваючий будиночок для черепах

11 Серпня 2017 14:20

“Пори року” зі сніговиком і павутиною

Парк “Відрадний” знаходиться в Солом’янському районі столиці і займає площу в понад 15 га.

ayar0614_9632828__

Поруч з парком – прикрашений мозаїкою кінотеатр “Тампере” (вул. Героїв Севастополя, 42), побудований в 1967 році.

ayar0616_1__

На жаль, зараз кінотеатр не працює. Сам парк був створений в 1971 році. Після масштабної реконструкції майже 10 років тому він значно змінився: з’явилися доріжки і безліч крамничок. При вході можна побачити кілька арт-об’єктів під назвою “Пори року”: осінню павутину з жовто-коричневими листям, сніговика біля засніженого вікна, весняні конвалії і різнокольорових метеликів. Композиції огороджені парканом.

ayar0623_9632829__

Для дітей в парку багато забав – атракціони, машинки на пульті управління і стенд, де м’якими “снарядами” можна збивати мультяшних героїв.

ayar0629_9632830__

Танці бронзових закоханих і “Юність”

Парк “Відрадний” отримав свою назву через однойменний масив, правда за радянських часів місцеві жителі називали його “Грушки”. У 60-х роках минулого століття тут був розкішний фруктовий сад, в якому росло багато груш, яблунь, слив … Деякі дерева збереглися в парку і донині. Гуляючи по стежках, городяни можуть відшукати кілька бронзових скульптур, які нікого не залишать байдужими. Одна з них – закохана молода пара, яка ніби ширяє в танці, взявшись за руки.

ayar0641_9632831__

Друга пара віком трохи молодші і називається “Юність”: молодій людині скульптор оголив торс, а юну дівчину “одягнув” в літнє коротке плаття, а її волосся начебто майорить за вітром. Встановили ці пам’ятники в 70-х роках. Місцеві жителі за цей час встигли скласти повір’я, що якщо перше побачення призначати саме в цьому парку, то відносини обов’язково складуться вдало.

“Пам‘ятник мікрофону” і дружба з Грузією

Прямо посеред парку “Відрадний” встановлена ще одна незвичайна скульптура у вигляді руки, що тримає мікрофон. Місцеві жителі називають його “пам’ятником мікрофону”, хоча насправді білий монумент встановлено в знак поваги до людей, які займаються журналістською діяльністю.

ayar0652_9632833__

Там же в 2009 році була висаджена Алея журналістів. Автор пам’ятника – скульптор Іван Гамольський. Він же один з авторів популярної скульптури “Режисер”, встановленої біля оглядового майданчика в Маріїнському парку.

А зовсім поруч зі скульптурою в минулому році заклали алею українсько-грузинської дружби і посадили на ній 21 ліщина в пам’ять про загиблих учасників багатотисячного мирного протесту в Тбілісі, який розігнали 9 квітня 1989 року.

До речі, в парку зараз безліч білок, які без зайвої скромності йдуть до рук і з задоволенням приймають частування.

ayar0660_9632834__

Дізнаємось час від власної тіні на тротуарі

Родзинка парку – сонячний годинник.

ayar0683_9632836__

Він унікальний тим, що на них немає звичного гномона (стрижень або стовп), тінь якого, падаючи на циферблат, дозволяє визначити час. Для цього людині потрібно самій стати на циферблат і з власної тіні дізнатися час.

ayar0581_9632835__

Стати потрібно на циферблаті, на якому нанесена шкала в формі вісімки з дванадцятьма датами (відповідає 12 місяцям року). Довжина хронометра – близько трьох метрів, а його основа зроблена з тротуарної плитки.
 
Витік річки Либідь і затишний будинок черепах
 
У парку існує свій міст закоханих, на якому вже висять десятки замків з іменами пар.

ayar0589_9632837__

На мосту можна не тільки згадати заповітне любовне бажання, а й побачити плаваючі будиночки, на яких зручно розташувалися місцеві черепахи.

ayar0593_9632838__

Але все ж головна визначна пам’ятка парку – камінь з написом, що звідси бере початок “один з витоків легендарної річки Либідь”. Він там з’явився неспроста, адже згідно з повір’ями в парку починається одна з приток річки Либідь, так званий струмок Відрадний.

ayar0607_1__

Камінь встановлений на північно-західній стороні паркового озера, біля мотузкового атракціону, про що сповіщає інформаційна табличка біля каменів.

1_180

Фото: Олександр Яремчук

http://kiev-ukr.segodnya.ua