У Києві 66% велосипедистів не наважуються їздити по дорозі, – активісти

3 Серпня 2017 11:40
Фото: АВК

У 2017 році в Києві кількість велосипедистів, які рухаються по тротуару, а не по дорозі, зросла до 66%.

Такі результати отримала Асоціація велосипедистів Києва під час останнього підрахунку навесні-влітку 2017 року.

«За Правилами дорожнього руху велосипедистам заборонено рухатися по тротуару після 14 років, але на більшості доріг Києва немає відокремлених велосипедних шляхів, а швидкість машин часто дуже велика. Зростання кількості велосипедистів на тротуарах у місті може бути пов’язана з тим, що не всі велосипедисти почувають себе у безпеці на дорозі через брак велоінфраструктури та безпечної поведінки водіїв авто. Щоб користувачі велосипедів, автомобілів і пішоходи в Києві комфортно співіснували, потрібно більше велосипедної дорожньої інфраструктури», – йдеться у повідомленні.

Підрахунок дав змогу виявити, що у травні-червні 2017 року 34% велосипедистів рухалися по дорозі, а 66% – по тротуару у будній день. У вихідний день пропорція дещо змінюється: 40% їдуть по дорозі та 60% по тротуару.

Загалом, у 2017 році зросла частка «регулярних» велосипедистів, які рухаються по тротуару у будній день з 58% до 66%. Це може бути пов’язано як і з тим, що не всі велосипедисти почувають себе в безпеці на дорозі.

Найінтенсивніший рух по тротуару зафіксовано на Набережному шосе, мосту Патона та на Троєщині, де у будній день за дві вечірні години проїжджає більше 300 велосипедистів.

Навесні-влітку на основних перехрестях Києва АВК нарахувала за дві години підрахунку 2157 велосипедистів у вихідний день та 2082 велосипедисти у будній день. Також АВК констатує певне спадання кількості щоденних велосипедистів у Києві на 14%, порівняно із вереснем 2016 року, коли в будній день ми нарахували 2427, а навесні-влітку 2017 року – тільки 2082 велосипедиста. Водночас кількість велосипедистів у вихідний день залишилася практично незмінною: 2149 у 2016 році і 2157 у 2017 році.

«Баланс кількості велосипедистів у вихідний та будній день постійно коливається. Наприклад, минулого 2016 року ми нарахували на 11% велосипедистів більше в будній день і зраділи, що люди почали їздити на велосипеді не тільки з рекреаційною метою у вихідні, а й у справах у будні дні. Цього року навпаки, на 3% менше велосипедистів виїхали у будній день, порівняно з вихідним. Це нормально, головне, що такі коливання незначні і суттєвої різниці між буднім та вихідним немає. Це означає, що в Києві приблизно з однаковою частотою жителі користуються велосипедом як у будні, так і у вихідні дні», – коментує дані дослідниця Даша Пирогова з Ради Асоціації велосипедистів Києва.

Джерело: День