У Києві з’явиться арт-бульвар Марії Приймаченко

11 Серпня 2017 10:15

У Києві на бульварі Марії Примаченко на Печерську (колишній бульвар Лихачова) створять цілий музей під відкритим небом на честь знаменитої української художниці, в якому герої її робіт постануть у вигляді незвичайних скульптур, муралів та крамничок. На початку тижня був підписаний договір про створення арт-бульвару між авторами ідеї і керівництвом Печерської РДА. Втілювати задум буде відомий київський скульптор, автор Пейзажній алеї, Костянтин Скритуцький і його арт-директор Федір Баландін.

ЩО З’ЯВИТЬСЯ. Проект отримав назву Prima Maria Art Boulevard. Він унікальний тим, що вперше в місті цілий бульвар (500 метрів) буде присвячений роботам легендарної художниці. Фінансування – за рахунок меценатів. До реалізації приступлять в цьому році, а закінчити планують через три роки.

.jpg_57

“Ми хочемо розділити бульвар на три зони. На перетині з бульваром Лесі Українки з’явиться зона “Добрі тварини”. Поруч буде зона “Дивовижні створіння”, а на перетині з вул. Івана Павла II (колишня вул. Патріса Лумумби) буде зона “Казкові птиці”. В рамках проекту будуть створені 16 тематичних скульптур за мотивами робіт Марії Примаченко. На бульварі з’являться дві вхідні скульптурні групи, три стилізовані тематичні арки, а на фасадах будівель – 12 яскравих муралів”, – розповів автор ідеї створення бульвару Едуард Ахрамович.

Крім того, заплановано тематичне оформлення підземного переходу на перетині бульварів Марії Примаченко і Лесі Українки, його прикрасить панно з мозаїки. Також встановлять пам’ятник художниці і меморіальну дошку, біля яких в день народження Марії Примаченко (13 січня) будуть збиратися творчі люди, щоб вшанувати її пам’ять.

УТЕПЛЯТЬ СТІНИ. “Я довго мріяв зробити парк на честь Марії Примаченко, ще до того як в Києві з’явився бульвар її імені (2009 г.), навіть зробив кілька ескізів майбутніх робіт. І тут такий збіг – робити цілий бульвар в її честь. Проект передбачає п’ять етапів . Перша скульптура з’явиться вже в цьому році, а до муралів приступимо в наступному. Всього їх запланували 12. Вони будуть мозаїчні, в стилістиці робіт Примаченко. Але перед цим фасади будинків, де з’являться роботи, буде утеплено, що важливо для жителів цих будинків. Мозаїка буде антивандальною, а вечорами панно з мозаїки будуть підсвічуватися за допомогою сучасних технологій”, – розповів нам Костянтин Скритуцький.

http://kiev-ukr.segodnya.ua