В Україні п’ята частина алкогольного ринку «пішла у тінь», – експерт

4 Серпня 2017 12:44

Згідно з даними Держстату, споживання легального алкоголю протягом двох років зменшилась на 20%.

Про це повідомив голова Асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, передає УНН.

«Ринок алкоголю все більше йде у тінь. Це показали дані Держстату за 2016 рік. Починаючи з 2010 року витрати кожної сім’ї на алкоголь та цигарки становили 3,4-3,5% всіх витрат. У 2015 році вони впали до 3,3%. А минулого року витрати на ці покупки становили всього 2,9%. Зниження споживання на 20% за два роки – неможлива річ. Світовий досвід показує, що зниження або збільшення відбувається на 2-3%, що є нормальним коливанням попиту. Зникнення п’ятої частини ринку – це стрімка тінізація ринку», – зазначив він.

Експерт додав, що кроки, запропоновані урядом, все більше віддаляють нас від омріяної Європи.

«Збільшення акцизів на алкогольні напої на 11%, окрім сухих вин, призведе до збільшення торгівлі «з-під поли» на декілька відсотків, у залежності від категорії напою», – додав Олексій Дорошенко.

Нагадаємо, у ВР зареєстрували законопроект, яким передбачено чергове підняття акцизів на алкоголь. У такий спосіб, переконані експерти, уряд прагне «залатати дірки» в бюджеті.

Разом з тим, збільшення ставки акцизу призведе до ще більшої тінізації алкогольного ринку в країні, який на разі оцінюється фахівцями на рівні 60-70%.

Додамо, що за словами директора компанії Eastern Beverage Trading Ольги Івушкіної, ринок легального алкоголю переживає період занепаду вже шостий рік поспіль.

«Ринок легального алкоголю вже шостий рік поспіль переживає період стагнації — тобто, фактично, занепаду. І на цьому фоні спостерігаються абсолютно протилежні явища із ринком фальсифікату та тіньовими виробниками. Представники нелегального сегменту множаться, їх продажі ростуть, прибутки також. Держава ж, при цьому, втрачає. І якщо говорити про наслідки (збитки – ред.), то їх, орієнтовно, можна оцінити у 10 млрд гривень на рік. Це ті кошти, які легальний виробник алкоголю, за умов виваженої, логічної продуманої податкової політики на алкогольному ринку, міг би принести в бюджет країни», – зауважила вона.