12 книжок для відчайдушних книголюбів

17 Вересня 2017 14:11

57_inСправжній книголюб цінує книжку не лише за її зміст. Для нього насолода — просто тримати її в руках, пильно розглядати палітурку, гортати її сторінки, вдихаючи той особливий книжковий аромат, який навіть відомий парфумер Геза Шоен уже відтворив у парфумах Paper Passion. Жодне місце у світі не зрівняється для книголюба з бібліотекою чи книгарнею, де вишикувались, а може ставно розляглися, сотні книжок, очікуючи на свого читача.

Якщо ви з тих, для кого створювався Paper Passion, з тих, хто під словом “шопінг” розуміє “похід в книгарню” і цілком погоджується із твердженням Алана Бредлі, що “рай — це місце, де бібліотека відчинена 24 години на добу 7 днів на тиждень”, то наступний перелік творів про книжки і читання стане вам у пригоді.

“84, Чарінг-Кросс-Роуд”, Хелен Ханфф

Письменниця і колумністка Хелен Ханф, замешкана у повоєнні часи в Нью-Йорку, випадково виявила, що американська букіністика значно дорожча за британську, тож почала замовляти книги (всуціль рідкісні та цікавезні видання) у лондонській книгарні на Чарінг-Кросс-Роуд. Справи вона вела поштою, а листувалася переважно з однією людиною — досвідченим букіністом Френком Доелем. Це двадцятирічне листування лягло в основу чарівного і зворушливого епістолярного роману, де людські долі тісно переплелися зі змінами у світі й сюжетами прекрасних книжок.

 “Ім’я рози”, Умберто Еко

Що може бути кращим за середньовічну бібліотеку, сповнену скарбами думок античних мудреців, розкішними фоліантами та інкунабулами? Тільки гостросюжетний детектив про середньовічну бібліотеку — із вбивствами, таємницями, містикою і глибокою філософією, на яку лише здатний єдиний і неповторний Умберто Еко.

За сюжетом, францисканський чернець Вільгельм Баскервільский розслідує серію трагічних смертей ченців у бенедиктинському монастирі на півночі Італії. Допомагає йому оповідач того, що відбувається — молодий послушник Адсо. І хоча сам Еко до кримінальної забарвленості свого твору ставився з іронією, та ці двоє не поступаються винахідливістю Голмсу та Ватсону.

 “Книгарня”, Пенелопа Фіцджеральд

Англійська письменниця Пенелопа Фіцджеральд маловідома на наших теренах, хоча її твори не раз потрапляли у шорт-лист Букерівської премії. Один з таких творів і “Книгарня” (The Bookshop), що вийшов друком у 1978 році.

За сюжетом, немолода вдова Флоренс Ґрін вирішує відкрити книгарню в одному зі старих будинків у містечку Гардборо, що у Саффолку. Перепоною їй стають як люди, так і привиди старого будинку. І хоча доля Флоренс та її книгарні вирішена наперед, та атмосфера вінтажної книжкової крамниці, з її товарами і відвідувачами, зачарує справжніх книголюбів раз і назавжди.

“Не сподівайтеся позбутися книжок”, Умберто Еко, Жан-Клод Кар’єр

Ще одна книжка, до створення якої доклався Умберто Еко. Цього разу нон-фікшн проза, точніше збірка діалогів на тему актуальності книжок і важливості читання, хоча насправді йдеться тут про літературу, мистецтво, релігію, історію, археологію, філософію, кінематограф і навіть колекціонування. Еко — професор і видатний письменник. Кар’єр — відомий сценарист і режисер. Обидві ці особистості — талановиті, цікаві й мудрі, до того ж, пристрасні бібліофіли, що розуміються як на античній класиці, так і на сучасній літературі. Читач, ніби, стає випадковим свідком їхньої довгої багатошарової розмови — напрочуд інтелектуальної, однак і навдивовижу захопливої.

 “451° за Фаренгейтом”, Рей Бредбері

Культовий роман майстра фантастики Рея Бредбері, свого часу наробив чимало галасу, вийшовши на сторінках журналу Playboy. Зараз подібних історій там вже більше не друкують, а шкода.

З одного боку, роман розповідає про альтернативне майбутнє, де (о, жах!) книжки заборонені й безжально винищуються спеціальним загоном пожежників, а будь-яка зацікавленість літературою суворо переслідується законом. Головний герой оповіді — сержант Гай Монтеґ сліпо виконує накази про знищення книжок, проте зустріч із юною Кларисою змушує його переосмислити своє життя. Він поступово захоплюється літературою та стає інакодумцем і борцем в тоталітарному суспільстві. Саме цей етап становлення людини-мислителя і людини-читача, а також співчуття до книг і усвідомлення їхньої цінності є ключовими сенсами твору Бредбері.

 “Абсолютна мить”, Шеллі Кінґ

Чи не єдиний відомий роман американки Шеллі Кінґ (в оригіналі “The Moment of Everything”) — легке і непретензійне чтиво, що має в сюжеті коктейль з класичних і сучасних образів та сюжетних ліній. Тут вам і розчарована в житті головна героїня, і декілька її друзів, серед яких мудрий старенький господар книгарні; молодий працівник цієї ж книгарні — буркотун, втім хороший хлопець; програміст-гей (нічого дивного, адже це Кремнієва Долина); супер-успішна менеджерка середніх років (азіатка і лесбійка), що влаштовує засідання книжкового клубу на дозвіллі; зрештою, ідеальний герой-коханець, що і книжки читає, і куховарить, і в хаті прибирає, а ще ремонтує красиві велосипедики (судячи з імені Ранджит — індієць за походженням).

Всі вони обертаються навколо історії з любовними листами, записаними прямісінько на сторінках вінтажного видання “Коханець леді Чаттерлей” Лоуренса і маленької затишної книгарні “Бабка” (Dragonfly), де у лабіринтах книжкових стосів і полиць можна знайти безліч цікавих видань, харизматичного кота і навіть кохання.

 “Крадійка книжок”, Маркус Зузак

Роман німецького автора Маркуса Зузака, перш за все, знайомить читача зі… Смертю. Бо саме Смерть є оповідачем історії юної книголюбки Лізель, що мешкає із названими батьками в охопленій війною Німеччині. Читання книжок стало життєвою потребою дівчинки, засобом від всіх негараздів, тому Лізель поступово починає красти книги, які інакшим чином їй просто не дістати. Все, що вона дізнається з книжок, допомагає їй зрозуміти те, що відбувається навколо: гоніння євреїв, антифашистський рух, приниження, голод. Це зворушлива історія про життя на війні, про втіху і втрату, про дружбу, кохання і людяність, що може відчути навіть… Смерть.

Джерело:  http://www.uamodna.com/articles/12-knyzhok-dlya-vidchaydushnyh-knygolyubiv/