16 вересня: це цікаво знати

16 Вересня 2017 07:55

 «Шипшина важко віддає плоди.
Вона людей хапає за рукава.
Вона кричить: — Людино підожди!
О, підожди. Людино, будь ласкава.
Не всі, не всі, хоч ягідку облиш! –
Одна пташина так мене просила. –
Я ж тут для всіх, а не для тебе лиш,
І просто осінь, щоб була красива»
Ліна Костенко

У народі колись 16 вересня — у день Василини та Домни — підмічали: «Якщо береза почне жовтіти з верхівки – весна у наступному році завітає рано, якщо знизу – пізно». В цей день було прийнято «прибирання мотлоху у домі», щоб придбати благополуччя на осінь.

За церковним календарем 16 вересня вшановують священномученика Анфима, преподобного Феоктиста, блаженного Іоанна Власатого, постника Євифія Великого, святого Фіфу, мученицю Василісу Никомідійську.

Іменинниками 16 вересня є:

Василина, Петро, Домна, Юхим, Феоктист.

16 вересня народились:

1903 — Петро Борзяк, український фізик, вчений. Автор комплексних досліджень фізичної природи різних фотокатодів. В 1951 відкрив екситонне поглинання світла напівпровідниковими стибій-цезійовими та олов’яно-цезійовими плівками і пов’язану з цим фотоелектронну емісію.

1904 — Петро Масоха, український актор театру та кіно. Грав у фільмах «Є такий хлопець» (Костромін), «Вершники» (Іван Половець), «Земля» (Хома), «Іван» (Іван).

Події 16 вересня:

1658 – гетьманом Іваном Виговським укладено Гадяцький договір.

Іван Виговський (? – 1664) – гетьман Війська Запорзіького (1657 – 1659), Київський воєвода (1659 – 1664). Гадяцький договір – угода, укладена біля міста Гадяч за ініціативою гетьмана Івана Виговського між Річчю Посполитою і Гетьманщиною. Угода передбачала входження Гетьманщини до складу федеративної Речі Посполитої під назвою «Великого Князівства Руського», як третього рівноправного члена Польщі і Литви.

1899 — У Західній Україні створено Національно-демократичну партію.

1914 — 2500 січових стрільців українського добровольчого легіону у складі австро-угорської армії присягнули на вірність боротьбі за визволення України.

2000 — День пам’яті (зникнення) журналіста Георгія Гонгадзе.

16 вересня відзначають:

  • Всесвітній день боротьби з лімфомами
  • Міжнародний день охорони озонового шару

Чи знаєте ви, що:

Швидке відновлення озонового шару над Антарктикою матиме неоднозначний ефект у майбутньому. Будучи одним з найбільших прикладів негативного впливу людини на природу, горезвісна озонова діра, виявляється, гальмувала глобальне потепління, стверджують вчені з університету Лідса, які провели дослідження спільно з колегами з ряду інститутів Фінляндії.

Кілька років тому фахівці робили похмурі прогнози стосовно того, що антарктична озонова діра буде відновлюватися дуже і дуже довго. Однак «загоєння» пішло куди більш високими темпами. І хто б міг подумати, що тепер у цьому позитивному явищі кліматологи знайдуть і негативний бік.

Вчені пояснюють, що сильний (у середньому) вітер, що панував під дірою, піднімав у повітря міріади океанських бризок, які містять частинки солі. Цей аерозоль сприяв формуванню хмар, що відбивали сонячні промені назад у космос. За останні 20 років антарктична озонова діра згенерувала стільки хмар, що фактично «скасувала» дію глобального потепління на південну півкулю, принаймні, на літні періоди.

Якщо ж ці вітри вщухнуть, зростання викидів CO2 може прискорити потепління у південній півкулі, що вплине на майбутній клімат в цілому, стверджують британці.

«Рідна країна»