25 вересня: це цікаво знати

25 Вересня 2017 08:00

n_k5m7zb5q_500_500

Не забороняй глупому глупство чинити, то й не уподібнишся до нього.
Данило ЗАТОЧНИК

У народі 25 вересня вшановували священомученика Автонома і говорили, що той, хто не зібрав до цього часу картоплю і буряки, може їх втратити. Змії від цього часу починають ховатися під землю на зиму. Наші пращури у цей день вивчали листя берези і дізнавались про майбутню весну: якщо вони жовтіють від верху — весна буде ранньою, а якщо знизу, то пізньою.

За церковним календарем 25 вересня вшановують священномученика Автонома, праведника Симона Верхотурського, преподобного Вассіана, мученика Юліана і з ним ще 40 мучеників, мученика Феодора Олександрійського.

Іменинниками 25 вересня є:

Юліан, Федір, Автоном, Семен.

25 вересня народились:

1932 — Анатолій Солов’яненко, всесвітньо відомий український співак, громадський діяч. Герой України (посмертно). У репертуарі А.Солов’яненка 17 оперних партій, безліч арій, романсів, народних пісень.

Чи знаєте ви, що:

Першим учителем Анатолія Солов’яненка був соліст Донецького театру опери та балету Олександр Коробейченко. Саме він роздивився у студенті Донецького політтеху майбутнього відомого тенора. Після одного зі студентських концертів 18-річний юнак Солов’яненко отримав запрошення вчитися професійно співати.

«З тебе може щось вийти за умови, що будемо важко і багато працювати», сказав тоді Коробейченко. І Солов’яненко працював – важко і багато протягом десяти років.

На Сході говорять: «Важко знайти гарного вчителя, однак гарного учня знайти ще важче». Тандем Коробейченко – Солов’яненко був унікальним. Олександр Коробейченко, крім того, що був гарним вчителем і талановитим співаком, сам шив костюми для спектаклів, ремонтував взуття, робив біжутерію для всієї театральної трупи. Практично на всіх сценах світу (крім Метрополітен – опера у Нью – Йорку) Анатолій Солов’яненко виконував свою відому партію Герцога в опері Джузеппе Верді «Риголетто» у костюмах, власноруч зшитих його вчителем.

Все життя у Солов’яненка зберігався зошит з назвою «Що потрібно знати, щоб гарно співати», куди він вписував найголовніше після кожного уроку з майстром. За десять років від свого педагога Анатолій Солов’яненко отримав рівно 1000 уроків. Це допомогло здійснити його мрію. Він став не лише всесвітньовідомим тенором – він став улюбленим народним співаком.

«Рідна країна»