26 вересня: це цікаво знати

26 Вересня 2017 07:36

Callistephus-chinensis«Щасливим був я двічі: як на сіні
Мене віз батько в присмерки осінні
І як відчув, що в мене в серці є
Те, що належить тільки Україні»
Дмитро Павличко

У дохристиянські часи наші пращури вірили, що 26 вересня Сонце відкликає назад усіх тих птахів, які прилітають до нас навесні. А тому намагалися залишати зерно та крихти хліба у місцях, звідки вони збиралися відлітати, для того, аби птахи підкріплялися на далеку дорогу та не забували у чужій стороні рідного краю.

Що ж до людей, то у цей час вже закінчували відзначати осіннє рівнодення. Після святкового запалення посвіта, його вогонь намагалися підтримувати протягом всієї осені та зими. Жар постійно тримали на припічку. Вважалося , що попелом від посвітнього вогню добре заліковувати рани і якщо його засипати у жлукто, то білизна гарно пратиметься.

У народі 26 вересня вшановували Корнелія Сотника і говорили, що природа вже починає лаштуватися до зимової сплячки. «З Корнелія корінь в землі вже не росте, а мерзне». Також у день Корнелія спостерігали за погодою, бо вірили: “Як Корнелій скаже, так зима покаже”.

За церковним календарем 26 вересня вшановують священомученика Корнелія, мученика Єліана, мучеників Іллю, Зотика, Лук’яна і Валеріана, преподобного Петра та великомученицю Кетеваню.

Іменники 26 вересня:

Ілля, Валер’ян, Гордій, Петро і Корнелій.

Ім’я Корнелій перекладається з латинської і означає «ріг достатку». І хоча Священномученик Кирнилій, який був єпископом, страждав від утисків і помер у вигнанні, саме ім’я обіцяє його власнику щасливе життя у достатку, багато вірних друзів та успіхи у всіх починаннях.

26 вересня народились:

1832 — Петро Сокальський, український композитор і фольклорист. Автор опери «Мазепа» (1859), «Майська ніч» (1876), «Облога дубна» (1884), фортепіанних творів, солоспівів, обробок народних пісень.

Події 26 вересня:

1995 — Україна прийнята до Ради Європи

26 вересня відзначають:

  • Європейський день мов
  • Всесвітній день моря

Чи знаєте ви, що:

Усього на Землі близько 6000 мов, з яких 1000 — африканські, 700 — папуаські. На 40 самих поширених світових мовах розмовляє 2/3 населення Землі.

Наріччя мандарин китайської мови — найбільш використовувана мова — на ньому спілкуються понад 885 млн. людей. Іспанська займає П місце (332 млн.), англійська Ш (322 млн.), а мова бенгалі — IY (189 млн.). Російська знаходиться на YII місці (170 млн.)

В ООН лише 6 офіційних мов: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.

У більшості мов світу слово «мама» починається з літери М.

«Рідна країна»