5 вересня: це цікаво знати

5 Вересня 2017 07:45

5«Зникло літо в кольорі сумному,
Знов життя гортає календар.
Ну, а серце, в спогляді старому,
Бачить казку, мов воно казкар»
Юрій Титов

У народі підмічали, що з 5-го вересня починала осипатися осика. І якщо її листя падало “горілиць”, то це означало холодну зиму, а “долілиць” — теплу. Якщо ж падолист затримувався, готувалися до сухої осені та суворої зими.

За церковним календарем 5 вересня вшановують мученика Луппа. Священномученика Іринея, Євтихія та Флорентія, святителя Каллиника.

Іменинниками 5 вересня є:

Арсен, Юрій, Єлизавета, Флор.

5 вересня народились:

1870 — Володимир Сікевич, український військовий і політичний діяч. Генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки.

1923 — Григорій Бойко, український дитячий письменник, поет і перекладач. Переклав твори С. Маршака, К. Чуковського, А. Барто. Автор текстів до пісень «Ніченька-чарівниченька», «Вишневий цвіт», «На місточку», «Соловейку, щебечи!».

Події 5 вересня:

1698 — щоб прищепити своїм підданим моду, прийняту в інших європейських країнах, Петро I встановив податок на бороди.
1940 — в «Піонерській правді» почали друкувати повість Аркадія Гайдара «Тимур і його команда».

Чи знаєте ви, що:

Слово «осінь» походить від назви одного з найбільших богів давньоукраїнського пантеону, бог поліття й осені, щедрого врожаю й статків – Овсеня. Ще його називали АВСЕНЬ, ГОВСЕНЬ, ОКСЕНЬ, ОСІНЬ, УСЕНЬ.

Зображувався він у вигляді вершника на коні з плодами в руках та в мішку. Вшановували Овсеня по закінченню всіх осінніх польових робіт. Свято тривало до свята КОЛЯДИ.

«Рідна країна»