5 заборонених книг: читати чи не читати!?

1 Вересня 2017 09:20

Погодьтеся, у наш важко чимось здивувати людей, а тим більше якщо мова йде про книги. Але були часи, коли відомі на весь світ романи не видавали по кілька десятиліть, їх вилучали і навіть спалювали. Визнання приходило лише з часом, бо сучасники вбачали загрозу і сором в літературі, що несла відверті сексуальні описи, сцени насилля чи контроверсійні сюжети.

Як би там не було, читати заборонені книги того чи іншого періоду чи не читати вирішувати лише за Вам.

 1. КОХАНЕЦЬ ЛЕДІ ЧАТТЕРЛЕЙ (LADY CHATTERLEY’S LOVER)
Вперше Девід Герберт Лоуренс опублікував свій роман у 1928 році і кинув справжній виклик суспільству. У романі зображено класичний любовний трикутник: молода дружина, чоловік-інвалід і відлюдькуватий лісник, котрий наглядає за маєтком. У романі зображується зародження фізичних та чуттєвих стосунків між чоловіком робочого класу та одруженою жінкою з вищого світу.

Чому заборонено?

Перше видання з’явилося в Італії, у приватній друкарні. У Великобританії ж готовий тираж був вилучений і знищений. Заборона діяла аж до 1960 року і була знята в результаті гучного судового процесу, за підсумками якого твір було повністю реабілітовано і відновлено в правах. Проте роман зазнав заборони і в інших країнах. А все через надвідверті сексуальні сцени, які Лоуренс детально описав. Ну і як тоді говорили: “ви ж не хотіли б, щоб книгу прочитала ваша дружина чи ваші слуги”.
2. ГРОНА ГНІВУ (GRAPES OF WRATH)

У своєму романі, опублікованому в 1939 році, Стейнбек розповів історію переселення фермерської родини з Оклахоми в Каліфорнію в роки Великої депресії і описав важкі наслідки, що спіткали людей у той час. За свій роман автор отримав Пулітцерівську премію.

Чому заборонено?

Незважаючи на те, що книгу вивчають зараз у школах та університетах США, спершу її було вилучено з бібліотек та книгарень через відверті описи важкого життя каліфорнійських селян. Люди читали і жахалися, книгу вилучали і навіть спалювали. Автора звинувачували в пропаганді комуністичних поглядів. Деякі країни забороняли книгу через використання ненормативної лексики.
3. ЛОЛІТА (LOLITA)

Набоков розповів дуже відверту історію для літератури свого часу. Настільки відверту, що сам злякався обраної тематики і хотів навіть спалити рукопис, проте дружина не дала йому цього зробити. У романі Набокова йдеться про зв’язок старшого чоловіка з дванадцятирічною дівчинкою. Головний герой одружується з матір’ю Лоліти, щоби бути ближче до своєї пристрасті. Невдовзі матір трагічно гине і дівчинка залишається з вдівцем. Роман приніс славу своєму автору і зробив його одним з кращих письменників Америки та Європи.

Чому заборонено?

Редактор видавництва “Sunday Express” назвав книгу “відвертою порнографією” і на цій підставі Міністерство внутрішніх справ вилучило всі екземпляри в 1955 році. Далі заборони з’явилися і в інших країнах, хоча цікаво те, що перша публікація роману відбулася у Франції у видавництві, яке якраз випускало поронографічні/еротичні книги (про що письменник дізнався уже після публікації).

Роман письменника Істона Елліса розповідає про бізнесмена з Мангеттену, котрий водночас є жорстоким серійним вбивцею. Головний герой – вихідець із багатої сім’ї, котрий живе у дорогому районі Нью-Йорка в 1980-х роках і вбиває людей, так би мовити, задля розваги. Як такого “плану” у маніяка немає, його жертвами стають різні, нічим не пов’язані люди, як от колишні подружки, проститутки, конкуренти по бізнесу, прості пересічні, бомжі та ще багато інших.

Чому заборонено?

Відверті описи сексуальних сцен і детальні розповіді жорстоких розправ над жертвами. Як тільки роман з’явився, Німеччина одразу оголосила книгу шкідливою для більшості населення і вона не випускалася на території країни з 1995 по 2000. У Канаді заборона діяла аж до недавна, а в Австралії книга досі заборонена у деяких штатах. Багато країн не дозволяє читати її особам, котрі не досягли 18-ти років.
5. ЛОВЕЦЬ В ЖИТІ (CATCHER IN THE RYE)

В романі Селінджера описується Америка другої половини минулого століття. В центрі книги головний герой, Голден Колфілд, 16-ти річний юнак, бунтівник, що незважає на загальноприйняті закони суспільства і гостро сприймає американську дійсність буття. Більше усього Холден боїться стати таким, як дорослі. Він переживає перехід від світу дитячого демократичного у світ “показухи”, і намагається боротися з брехнею та несправедливістю.

Чому заборонено? 

Майже одразу після публікації, книга стала дуже популярною, проте викликала і масу критики. В 1957 році австралійська митниця конфіскувала партію книг, котрі посол США передав як дарунок, пояснивши, що книгу не варто читати підліткам. В Америці з цієї ж причини книгу заборонили включати у шкільну програму. Адже в романі використовується ненормативна лексика, і, начебто, заклик до розпусти та п’янства. Цікаво те, що в історії було кілька випадків убивств, котрі пов’язані з книгою. Під час злочину у вбивць з собою, або вдома, були примірники “Ловця в житі”.

http://www.uamodna.com/