Через посуху в Україні прогнозується подорожчання хліба

13 Вересня 2017 15:10

Хліб уже в жовтні може подорожчати в середньому на 50 копійок. Через посуху врожаю зібрали менше, ніж в минулому році.

Про це пише  http://zik.ua

«Найбільший недобір – в Київській та Черкаській областях. Це мінус одна тонна з кожного гектара зернових», – розповідає директор департаменту землеробства і технічної політики в АПК Володимир Топчій.

Через падіння врожаю підскочили ціни на зовнішньому ринку, де Україна є одним з ключових експортерів зернових. Тому хлібороби продають дорожче пшеницю і всередині країни.

«Можу чітко сказати, що врожайність за моїми господарствам нижче десь близько на 30 – 40%, ніж в минулому році. Продаємо там, де ціна вигідніше, тому що немає сенсу працювати, вирощувати і віддавати за безцінь», – відзначає аграрій Григорій Боціон.

У Всеукраїнському аграрному раді дають прогноз: в цьому році за тонну пшениці будуть просити близько 180 доларів. Це на 10% дорожче, ніж в минулому році. Відповідно на стільки ж може вирости ціна на хлібну продукцію.

«Якщо зерно подорожчає, то, відповідно, буде дорожчати борошно. А, наприклад, в ціновій політиці на хліб близько 30 – 35% відіграється на борошно. Тобто, якщо ми будемо бачити подорожчання борошна, це вплине на те, що хліб подорожчає», – пояснює голова Всеукраїнського аграрного ради Денис Марчук.

Прогнозують, що хліб почне дорожчати вже в жовтні-листопаді, в середньому на 50 копійок за буханець. Читайте більше тут: http://zik.ua/news/2017/09/13/cherez_posuhu_v_ukraini_prognozuietsya_podorozhchannya_hliba_1166593