Епідемія наближається: симптоми вірусу «Мічіган»

25 Вересня 2017 09:19
Епідемія наближається: симптоми вірусу «Мічіган»

За даними Міністерства охорони здоров᾽я України, в епідемічному сезоні захворюваності на грип і гострі респіраторні інфекції 2017-2018 років в Україні очікують три штами грипу: «Гонконг», «Брісбен» і новий для українців штам «Мічиган».

Торік грип типу А (H1N1), до якого належить і штам «Мічиган», циркулював на дуже низькому рівні. Але попри «неагресивність» штаму медики вважають, що цього року епідемії грипу вже не уникнути.

Багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет  до захворювання у здорових осіб, а також низький процент охоплення вакцинацією  населення на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дають усі підстави  спрогнозувати зростання кількості захворілих на 14%.

Які ж симптоми вірусу «Мічіган»?

Оскільки вірус «Мічиган» є підвидом «свинячого» грипу, то він має схожі ознаки захворювання. Його інкубаційний період складає 4-7 днів. Грип «Мічиган» відрізняється важким перебігом із великою ймовірністю виникнення ускладнень. Як тільки вірус потрапив у сприятливе середовище (на слизовій оболонці ще здорової людини), він одразу починає розмноження.

У хворих спостерігається:

  • підвищення температури до 38,7 С – 40 С, яка лишається високою протягом 3-х і більше діб;
  • головний біль;
  • ломота або біль у суглобах, м’язах;
  • сонливість, слабкість, відмова від їжі;
  • кашель без відходження мокроти;
  • рясне виділення поту;
  • сухість слизових оболонок рота, носа, носоглотки.

У ході прогресування грипу стан хворого може ускладнюватись через розвиток пневмонії (первинної, вторинної або змішаної), серозного менінгіту, енцефаліту. При зараженні вірусом грипу «Мічиган» ускладнення розвиваються досить швидко та протікають складно.

https://vechirniykiev.com.ua/news/epidemiya-nablyzhayet-sya-symptomy-virusu-michihan