Кавун для дітей: користь та шкода, поради та рекомендації

13 Вересня 2017 18:45

На початку серпня головною ягодою сезону стає смачний кавун. Тепер у будь-якому магазині та супермаркеті можна знайти стиглі плоди цієї ягоди. Усі ми знаємо, який корисний кавун для підлітків та дорослих, та чи можна давати спілу м’якоть маленьким дітям? Сьогодні ми розповімо вам про корисні властивості кавуна та дамо рекомендації, як вживати ягоду дітям. Про це та ще багато іншої цікавої інформації читайте в нашій статті.

freg5t45y6yht6u.jpg (192.14 Kb)

Кавун має дуже багато чудодійних властивостей, він сечогінний, виводить токсини та шлаки, тамує спрагу та голод, бореться із зайвими кілограмами, зміцнює стінки судин та допомагає при запорах. Окрім того кавун – це джерело калію та магнію. Як бачите, ягода поєднує в собі не лише смачні, а й корисні властивості. Якщо ж кавун на скільки корисний ,чи варто його включати в раціон дитини?

Дієтологи з цього приводу мають декілька рекомендацій!
В першу чергу, вони попереджають, що кавуни, які доведені до зрілості штучним способом та генними мутаціями небезпечні для дитини. Окрім того, зелений, не достатньо достиглий кавун може додати вашій дитині клопотів зі шлунком, або навіть отруєння. Якщо ж кавун перезрів та довгий час пролежав на сонці, маж не надто свіжий вигляд та солодкий смак – у дитини може бути пронос. Не варто забувати й про зворотню сторону сечогінної дії кавуна. Маленький організм та сечова система і нирки можуть не витримати таких навантажень.

Невже дитині не варто вживати кавун?
Ні, на справді, відмовляти дитині у задоволенні посмакувати солодкою м’якоттю соковитого плоду не варто. Але обмежити вживання кавуна – необхідно. Починати включати ягоду в дитячий раціон можна від одного року, досить буде 20-30 грамів. До двох років рекомендується вживати не більше 50 грамів. У три роки дитина може з’їсти близько 100 грамів продукту. Загалом, до п’яти років не варто споживати більше 150 грамів за один прийом їжі.

Що варто пам’ятати, перед тим, як годувати дитину кавуном?
1. Не варто вживати ранні кавуни, вони мають надто багато штучних хімічних добавок і є шкідливими як для дітей, так і для дорослих.
2. Добре промивайте ягоду під проточною водою.
3. Спочатку спробуйте кавун самі, через 30-40 хвилин, якщо ви почуваєте себе добре, нехай плід спробує і дитина.
4.Слідкуйте за тим, щоб дитина не їла шкірку від плоду, адже саме в ній збирається найбільша кількість шкідливих нітратів.

Джерело:  zdorovia.com.ua