КП «Спортивний комплекс «Старт» краще ніж торговельно-розважальний комплекс з паркінгом

14 Вересня 2017 16:52

 За словами екс-депутата Київради, керівника столичного осередку політпартії «Громадський рух М. Томенка «Рідна країна» Олександра Федоренка,  прийняте сьогодні рішення Київради про створення КП «Спортивний комплекс «Старт»  є одним з найбільш виважених кроків щодо збереження історичного стадіону від забудовників та нівелювання конфліктних ситуацій, спричинених передачею спорткомплексу у приватні руки.  Якщо Шевченківська райдержадміністрація, яка опікуватиметься новоствореним КП,  проведе реконструкцію занедбаного за роки судової тяганини  спортивного майданчику, це буде великим досягненням для міста.

«Активісти, спільно з прокуратурою Києва,   боролися з забудовником декілька років за існування «Старту».  Фірма «Голден хаус», якій 7 років тому Черновецький віддав стадіон та  яку пов’язують з сином Миколи Азарова, відтепер не  забудує територію  легендарного стадіону в центрі Києва небосхилами. За відповідного оновлення, стадіон отримає достойне місце серед головних київських спортивних майданчиків, необхідних для тренувань, оздоровлення, змагань», – переконаний Федоренко.

За його словами, для врятування стадіону від забудови та для підтримки колективу спортивного закладу,  спільно з   лідером політпартії «Громадський рух М. Томенка «Рідна країна»  Миколою Томенком, громадським активом, правозахисниками та ГО “Старт”  неодноразово були проведені численні акції, суботники,  до Генпрокуратури були направлені  депутатські запити й звернення. Протягом останнього часу  здійснювалася фінансова підтримка спортивних змагань та спонсорська допомога футбольним командам.

Нагадаємо, боротьба за врятування історичного стадіону, який на даний момент є історичною пам’яткою міста Києва – у 1942 році на цьому стадіоні відбувся легендарний «матч смерті» між командами «Динамо-Київ» та німецькою збірною «Flakelf», результатом якого стала не тільки перемога динамівців, але й їх смерть (футболістів, які не стали свідомо грати на програш, розстріляли), тривала декілька років.

 Київрада 2010 року передала стадіон ТОВ “Голден Хаус” для комплексної реконструкції, будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оздоровчого та багатофункціонального житлово-офісного комплексів з приміщеннями торговельно-розважального призначення та паркінгом. А влітку того ж року ТОВ “Голден Хаус” приватизувало територію стадіону. У 2016 році Господарський суд Києва прийняв рішення про розірвання договору через невиконання умов, зокрема, невнесення інвестицій у передбачений строк.

На сьогодні рішення суду примусово виконане, а спортивний комплекс у занедбаному стані повернуто у державну власність.