Мінкульт хоче незаконно призначити в.о. гендиректора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника

1 Вересня 2017 19:16

За словами Голови спеціальної конкурсної комісії Олександра Федоренка, Міністерство культури продовжує саботувати обрання нового генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Заплановане на сьогодні засідання, перенесене з 30 серпня, знову не відбулося через неявку трьох членів конкурсної комісії, які представлять Міністерство культури.

«Оскільки  на засідання не з’явилися члени комісії включені до її складу від Мінкульту, ми сьогодні спробували поспілкуватися з представниками міністерства. Були здивовані гостинністю – нас зустрів кордон поліцейських та Нацгвардії, які не пустили нас до приміщення.  Державний секретар Мінкульту Карандєєв озвучив позицію органу, і за його словами   увійти до міністерства члени діючої  конкурсної комісії не можуть, бо комісія не провела жодного  засідання і тому наразі є нелегітимною. Хоча наказу Нищука про  оголошення нового конкурсу  з відбору  нового гендиректора заповідника  – немає», – повідомив Федоренко.

Олександр Федоренко зазначив, що як Голова конкурсної комісії сьогодні  відправив листа до Міністра Нищука з вимогою розблокувати конкурс,  замінивши   членів комісії, що саботують роботу – Юрія Соболя, Романа Усенка та Володимира Купрія та дати можливість працювати.

«Не дозволяючи своїм представникам брати участь в роботі,  Міністерство  блокує чесне обрання нового гендиректора заповіднику. Вочевидь, наміри Мінкульту –   призначити поза конкурсом свою людину на посаду виконуючого обов’язки.  Хоча закон не передбачає таких дій, як розпуск конкурсної комісії. Такі дії Міністерства абсолютно аморальні та корупційні, адже  новий директор найзначнішого заповіднику України має бути законно обраним », – зауважив Федоренко.

Він також закликав громадськість та представників ЗМІ долучитися до проведення конкурсу у законному порядку.  Наступне засідання призначене на 4 вересня, понеділок, на 14:00. Якщо в понеділок Міністр культури  підпише наказ про створення нової комісії, члени нині діючою конкурсної комісії   оскаржуватимуть його в судовому порядку.

 

Нагадаємо, згідно з законодавством, нового керівника заповідника має обирати спеціальна конкурсна комісія. До неї входять три представники заповідника (які не є членами колективу), три представники від Мінкульту і три представники громадських організацій, які працюють у сфері культури.