Мінкульт продовжує зривати роботу конкурсної комісії з обрання директора Києво-Печерського заповіднику

25 Вересня 2017 14:44

Міністерство культури продовжує блокувати роботу комісії з проведення конкурсного добору на заміщення посади  генерального  директора  Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Всупереч тому, що Голова Комісії неодноразово звертався до міністра культури Євгена Нищука з вимогою забезпечити проведення конкурсу на належному рівні,  сьогодні, 25 вересня, троє представників від міністерства  в черговий раз не з’явилися на засідання.

Голова комісії Олександр Федоренко зазначив, що відповідно до висновків науково-правової експертизи Науково-дослідного інституту приватного права і підприємництва ім. Бурчака Національної академії правових наук України комісія має правомочність на прийняття будь-яких рішень простою більшістю голосів від затвердженого складу. Саме тому спроби Міністерства культури зірвати конкурс є незаконними.

«По факту ми всі стали заручниками ситуації, коли міністерство відкрито ігнорує норми права. До цього часу конкурсна комісія з проведення конкурсу є повноважною щодо прийняття будь-яких рішень, проте міністерство не розміщує на власному ресурсі інформацію щодо проведення  засідання, не повідомляє членів Конкурсної комісії та кандидатів на посаду генерального директора про проведення засідань, не забезпечує  комісію приміщенням», – говорить Федоренко.

Федоренко також обурений тим, що Мінкульт незаконно, поза конкурсом,  призначив на посаду виконуючого обов’язки директора заповідника   свою людину.

«Виглядає все так, ніби вся Україна інтегрується в Європу, проводить реформи та оновлює до євростандартів норми права, і тільки Мінкульт рухається власним курсом. Незважаючи на те, що з 1990 року Києво-Печерська Лавра належить до списку спадщини ЮНЕСКО. Це просто сором!», – говорить Голова Комісії.

За словами Олександра Федоренка, крапку в цій скандальній історії між Міністерством культури та Комісією з проведення конкурсного добору на заміщення посади  генерального  директора  Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника має поставити Генеральна прокуратура України, куди було направлене відповідне звернення.

Нагадаємо, що попередні засідання були зірвані через відсутність членів комісії, які були обрані Міністерством культури.

Згідно з законодавством, нового керівника заповідника має обирати спеціальна конкурсна комісія. До неї входять три представники заповідника (які не є членами колективу), три представники від Мінкульту і три представники громадських організацій, які працюють у сфері культури.