Мистецтво проти корупції: культурні проекти розкриють киянам суть цього явища

4 Вересня 2017 14:10
Мистецтво проти корупції: культурні проекти розкриють киянам суть цього явища

У вересні в Києві стартує міжнародний фестиваль культурних проектів. За допомогою виставок, документальних перформансів та кінопоказів киянам розкажуть, як виникла корупція, як її долають у світі та що кожен може для цього зробити сам.

– Україна за рівнем корупції знаходиться поруч із Непалом та Нігерією. Але корупція існує в усіх країнах. У Німеччині теж із нею борються: через економічні, політичні реформи та через культуру, — розповіла організаторка фестивалю Ілона Демченко, асистентка відділу спеціальних культурних програм Goethe-Institut в Україні.

Розпочинається фестиваль з виставки «Сірий куб», що відкривається 8 вересня і місяць триватиме у  Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44). Покажуть відеоколаж із радянських і архівних українських фільмів 90-х про феномен блату, фотографії Олександра Бурлаки про перші години роботи відкритого для відвідувачів Межигір’я та встановлення золотого унітазу на місці пам’ятника Леніна, відео німецького режисера Леона Кахане про глобальні корупційні зв’язки «Земля майбутнього».

Сірий куб – це трансформований простір “білого куба” – галереї, в якій художники та художниці осмислюють як тему корупції, так і загалом феномен сірої економіки та сірої демократії. Архітектуру виставки створено так, щоб надати цим поняттям фізичного виміру. Метафора “Сірого куба” таким чином стає реальним місцем, куди потрапляє відвідувач, – поділилася кураторка виставки Катерина Міщенко.

З 14 по 19 вересня в кінотеатрі «Київська Русь» проходитиме кінофестиваль «Кіно проти корупції».

Ми відібрали кращі європейські фільми останніх років про явища, які щодня впливає на наше життя. Шість стрічок досліджують природу корупції – від неприкритого зловживання владою політиків та корпорацій до непомітних побутових конфліктів, – пояснює програмний директор ArthouseTraffic Ілля Дядик. –  Покажемо картини-призери світових кінофестивалів і документальні хіти. З них глядачі дізнаються про корупційні схеми у спорті, історію одіозного італійського прем’єр-міністра Джуліо Андреотті та проекту WikiLeaks. 

В програмі:

«Брудні ігри» – фільм-розслідування про порушення прав людини у контексті великих спортивних заходів, а також корупційні схеми у футболі, боксі та в американській професійній баскетбольній лізі NBA.

«Дивовижний» – італійська сатирична драма від Паоло Соррентіно, історія одіозного італійського прем’єр-міністра Джуліо Андреотті, який обирався на свою посаду сім разів. Фільм-володар Призу журі Каннського кінофестивалю.

«Система» – німецька гостросюжетна драма про молодого злодія, який після невдалого пограбування знайомиться зі світом колишніх агентів держбезпеки НДР і представниками світового лобі.

«Поза дитини» – румунська драма про автокатастрофу, винуватець якої хоче «відмазатися» від вироку. Стрічку відзначено «Золотим ведмедем» і призом міжнародної асоціації кінопреси Берлінського кінофестивалю.

«П’ята влада» – біографічний трилер про проект WikiLeaks. Роль творця проекту, відомого втікача і активіста ДжуліанаАссанжа виконав британець Бенедикт Камбербетч («Шерлок BBC», «Доктор Стрендж»).

«Дурень» – соціальна драма Юрія Бикова про байдужість місцевої влади, яка поставила під загрозу життя 800 мешканців старого гуртожитку. Фільм було знято у пам’ять про Олексія Балабанова, стрічка удостоїлася трьох премій міжнародного кінофестивалю в Локарно.

Зареєструватися на покази на можна на сайті www.nocorruption.org.ua.

22 вересня о 19.00 в Малій опері (вул. Дегтярівська, 5) покажуть два документальні перформанси. Режисер Павло Юров представить виставу «Внутрішні переконання» на основі реальних корупційних справ. А під час перформансу драматурга Дмитра Левицького«Ресторан «Україна»  аудиторія разом із автором у форматі розважального шоу дослідить явище корупції.

Вхід на всі заходи вільний.

https://vechirniykiev.com.ua/news/mystetstvo-proty-koruptsiyi-kul-turni-proekty-rozkryyut-kyyanam-sut-ts-oho-yavyshcha