Вчора, 18 вересня, у прес-центрі УНІАН відбулась прес-конференція конкурсної комісії на посаду генерального директора Києво-Печерського заповідника, на якій оприлюднили  результати науково-правової експертизи, якою підтверджено повноваження діючої конкурсної комісії з проведення конкурсного добору на посаду генерального директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника та, відповідно, підтверджено правомочність останньої на прийняття будь-яких рішень простою більшістю голосів та оголошення проведення чергового засідання конкурсної комісії.

Раніше голова конкурсної комісії Олександр Федоренко в прес-центрі «Укрінформу» повідомив про зрив другого засідання комісії з питань обрання директора Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника. Причиною зриву стала неявка членів комісії, які були призначені Міністерством культури.

«Відповідно до Закону «Про культуру» комісія може розпочати свою роботу лише за умови присутності двох третин затвердженого складу комісії. У нашому випадку комісія складається з 9 людей, а це означає, що для кворуму необхідна присутність шести затверджених членів комісії. Вчора присутніми були лише 5 людей, а 4 просто не з’явилися. Слід наголосити на тому, що друге засідання призначалося за повної згоди всіх членів комісії, тобто на першому засіданні всі члени погодилися, що друге засідання відбудеться саме 30 серпня о 14.00 у приміщенні Міністерства культури по вулиці Івана Франка, 19. Одна з членів комісії, які так і не з`явилися, а саме Інеш Кдирова навіть наполягала на зазначеній даті. На першому засідання жоден з членів комісії не сказав про те, що він не зможе бути присутнім. Не дивлячись на це, вони не тільки не попередили секретаря про свою відсутність, а й не піднімали слухавок при спробах з ними зв’язатися».

Олександр Федоренко також наголосив на тому, що 3 з 4 членів, які зірвали кворум, потрапили до комісії за призначенням від органу управління, тобто від Міністерства культури.

“Тепер нам зрозуміло, що Міністерство культури не зацікавлене в справедливому та чесному проведенні конкурсу на зазначену посаду. Про це свідчить повідомлення на сайті Міністерства, яке нас дуже здивувало, про те, що конкурс є таким, що не відбувся, хоча мене, як Голову комісії, про це ніхто не повідомляв. Очевидно також, що засідання було зірване лише через членів комісії, які були призначені тим же Міністерством культури. Отже, неявка цих членів комісії була невипадковою. Більшістю, яка була присутня (а це 5 людей з 9), комісія вирішила призначити наступне засідання на 1 вересня о 14.00 в тому самому місці, в приміщенні Міністерства культури. Ми завтра прийдемо на засідання комісії, як і було вирішено вчора, і проведемо засідання”.