Відсутність апетиту – ознака не самого здорового стану організму. Однак занадто хороший апетит може і нашкодити, привести до небажаного набору ваги.
Через підвищення апетиту з’являються нездорові звички в їжі, збільшується вага і, згодом, виникають проблеми зі здоров’ям. Ось чому важливо тримати апетит під контролем: вживати достатню кількість води, уникати швидких вуглеводів. А ще потрібно додати в раціон кілька корисних суперпродуктів:
Вівсянка
Серед справжніх англійців ви рідко зустрінете повних людей. Можливо, причина тому – вівсянка. Вона не тільки дуже корисна, але і ситна. У ній містяться розчинні і нерозчинні волокна, що допомагають регулювати гормон (холецистокінін), відповідальний за апетит. Вівсянка – “повільний” вуглевод, що утримує оптимальний рівень цукру в крові і прискорює процес спалювання жиру. Ефект насичення підвищить щіпка кориці, додана в вівсяну кашу.
Мигдаль
Мигдаль багатий корисними жирами, що рятують нас від переїдання. Вони сприяють низькому рівню холестерину. У мигдалі досить клітковини, на перетравлення якої йде чимало часу. Рекомендована порція горіхів для нормалізації апетиту – чверть чашки в день між прийомами їжі. Важливо, щоб мигдаль не був солоним або солодким.
Авокадо
Алігаторова груша багата на мононенасичені жирні кислоти і розчинну клітковину, тому організму потрібен час, щоб повністю переварити фрукт. Це сприяє тривалому відчуттю ситості. Олеїнова кислота в авокадо сприяє втраті ваги і пригнічує апетит. Однак у великих кількостях “крокодилячу грушу” їсти небажано – в ній чимало калорій і жирів.
Яблуко
У цьому фрукті містяться розчинні волокна, які добре живлять організм і дозволяють запобігти переїдання. У яблуках є мало калорій і багато води, що також благотворно пригнічує апетит. Пектин в яблуках запобігає різке підвищення цукру в крові, яке стимулює почуття голоду. Не важливо, якому сорту яблук ви віддаєте перевагу, бажано їсти їх вранці або в полудень, не очищаючи від шкірки.
Йогурт грецький
Це відмінне джерело білка, тому грецький йогурт допомагає справлятися з почуттям голоду. У ньому міститься багато кальцію, який непогано контролює апетит і тонус всього організму, сприяючи активному спалюванню жиру. Згідно американським дослідникам, три чашки йогурту в день прискорюють процес втрати ваги.
Зелений чай
І в спеку, і в холод один з кращих здорових напоїв – це зелений чай. Його добре пити між прийомами їжі, щоб загасити відчуття. Фітонутрієнти в зеленому чаї збільшують гормон холецистокінін, який відповідає за відчуття ситості. А катехіни чаю сповільнюють ріст цукру в крові, що також стабілізує апетит. Досить пити по 3-4 чашки зеленого чаю в день.
Насіння льону або соняшнику
У них багато клітковини, омега-3 і 6 жирних кислот і білка, тому вони здатні легко впоратися з підвищеним почуттям голоду і наситити організм на тривалий час. Омега-6 жирні кислоти в насінні добре контролюють гормон апетиту – холецистокінін.
Зелені листові овочі
Вони дуже багаті клітковиною, здатною надовго зайняти роботою ваш шлунок і тим самим зменшити відчуття голоду. Щоденний прийом листових овочів (капуста, шпинат, пекінська капуста, листовий салат, спаржа та ін.) Допомагає знизити вагу і поліпшити здоров’я в цілому. Готуйте з них салати, соуси, соки або їжте в сирому вигляді.
Яйця
Їх не дарма вважають за краще на сніданок. Яйця містять повноцінний, поживний білок, добре насичує організм і підвищує енергію. Ті, хто з ранку їсть омлет, менш голодні до обіду, ніж ті, хто поснідав кашею. Білки в яйці менш калорійні і не такі багаті на холестерин і жиром, як жовтки. Але останні зовсім з раціону виключати не варто через корисних насичених жирів і того ж холестерину, який потрібен нашому організму в розумних дозах.
Гострий перець
Любителям гостренького для контролю апетиту підійде така корисна приправа, як кайенский перець. У ньому є капсаїцин, що підвищує обмін речовин і активізує спалювання калорій. Гострий перець можна їсти як в сирому, так і в молотом вигляді. Не менш корисний чай з кайенского перцю: додати в чашку з гарячою водою одну дрібку меленого перцю і сік половини лимона. Пити цей чай потрібно між прийомами їжі.