Захист організму у холод: як поводитися і харчуватися правильно

25 Вересня 2017 15:39

Перехід від осені до зими, що нерідко тішить нас прощальним теплом «бабиного літа», приховує чимало потенційних загроз для здоров’я. Водночас міжсезоння дарує і практично необмежені можливості для профілактики традиційних захворювань, які можуть чатувати на нас під час перших холодів. Отже, про що варто подбати, доки стовпчик термометра не опустився до нульової чи мінусової позначки.

Як приборкати «Мічиган»?

Було б легковажним не скористатися поблажливістю теплої київської осені, щоб загартувати організм. Робити це слід поступово, не зловживати гарячими душем та ваннами, віддаючи перевагу воді помірної (для початку) температури, а згодом і холодним (чи контрастним) обливанням. Застуди та нежить таких процедур не полюбляють. Як і ранкової гімнастики на свіжому повітрі та пробіжок у найближчому парку.

Прихильники екстриму можуть зробити спробу приєднатися до шанованого гурту київських «моржів», починати цей процес слід саме зараз, доки ще помірно прохолодні Дніпрові хвилі дозволяють це зробити, скажімо, десь у Гідропарку. Звичайно, такий спосіб загартування вимагає попередніх консультацій із лікарем.

Медики радять вже у вересні подбати про щеплення проти грипу. Хоча вакцини, діючи всього від декількох штамів хвороби, навряд чи гарантують стовідсотковий захист організму, але у будь якому випадку послаблять перебіг недуги та ймовірність ускладнень. Щоправда, в жодній із столичних аптек, куди днями звернувся кореспондент «ВК» (зокрема «Фарма хелп», «Аптека для економних», «Бажаємо здоров’я», «Лекхим») вакцини від грипу поки що не виявилося.

Між тим, за даними Міністерства охорони здоров’я, в епідемічному сезоні захворюваності 2017-2018 років на нас очікують три штами грипу: «Гонконг», «Брісбен» і новий для українців штам «Мічиган». Останній – штука доволі неприємна, грип «Мічиган» відрізняється важким перебігом із великою ймовірністю ускладнень. Тому вже зараз, принаймні доки в столичних аптеках немає потрібних вакцин, варто нагадати собі про ази поведінки у міжсезоння та холодної пори. А саме про необхідність всіляко уникати контакту з особами, що мають прояви інфекції, обмежити відвідування місць великого скупчення людей, часто провітрювати й зволожувати приміщення.

Також важливо створити для себе стан особистого комфорту – вдягатися відповідно до температури навколишнього середовища, оскільки перегрівання шкодить не менше, ніж переохолодження.

Овочі, фрукти – найкращі продукти

Дієтологи підкреслюють, що на початку осені ваші їжа та напої мають бути теплими. З одного боку, це сприятиме максимальному засвоєнню корисних речовин. З іншого – убезпечить від неприємних застудних сюрпризів у період, коли організм лише починає адаптуватися до перепадів температури.

Починаючи з вересня, варто обмежити споживання солодощів на кшталт цукерок чи тортів, замість цього краще з’їсти трохи ягід – вони багаті на біологічно активні сполуки, сприяють зміцненню стінок судин (особливо темні ягоди), містять вітамін С й інші протизапальні компоненти. Доцільно також по можливості утримуватися від вживання різноманітних напівфабрикатів, ковбас, сардельок, паштетів. Організм буде вдячний вам за кисломолочні продукти – кефір, натуральний йогурт (варто звернути увагу, щоб на етикетках було вказано Bifido i Lakto бактерії).

Чому так важливо менше споживати солодкого та переробленого? Виявляється, ці продукти змінюють баланс мікрофлори на користь так званої патогенної, яка все робить навпаки, тобто знищує можливість організму протистояти впливу токсинів, сприяє зменшенню вироблення імунних клітин, що робить нас вразливими перед наступом осінніх застуд і запалень.

Отже, медики рекомендують у міжсезоння включати до меню побільше клітковини (це добре проварені бобові, різноманітні овочі, корисні зернові), жири, що містяться у горіхах, насінні льону, оливковому маслі, рибі. Незамінний компонент – зелень, яка є джерелом природних фолатів, що зберігають еластичність судин, попереджують запалювальні процеси, покращують пам’ять, знижують ризик інфарктів та інсультів. Не зайвими на осінньому столі будуть також ферментовані їжа та напої (квашені овочі, фрукти, домашній квас), так звані пребіотики (напій із коріння цикорію, його листя, артишок, настоянка на корінні кульбаби).

Де живе стафілокок

І наостанок – дещо про особисту гігієну. Навіть діти знають, що слід мити руки перед їжею, але далеко не всі дорослі поінформовані щодо того, де на них можуть чатувати небезпечні інфекції.

Перше місце у цьому сумнозвісному «рейтингу» посідає, уявіть собі, ручка «пістолета» на АЗС. За неї протягом доби зазвичай беруться сотні людей, і селяться тут найбільш неприємні для нас віруси, що зуміли вижити в агресивному середовищі – на холодному повітрі, насиченому бензиновими парами. Мова, зокрема, про віруси синьогнійної палички та грипу.

Малоприємною флорою встелена також поверхня банкоматів та платіжних терміналів. Найбільш небезпечні в цьому сенсі клавіатура та сенсорний екран. Оскільки вони найчастіше розміщуються у теплих приміщеннях, до перелічених вище вірусів нерідко долучаються стафілококи і стрептококи.

Ну і нарешті, якщо ви користуєтеся кавовими автоматами, зауважте, що найбрудніші його частини – клавіатура для вибору товару, кількості цукру, купюроприймач. Кавовий автомат – справжній рай для бацил, адже тут є все для їх розмноження – тепло, вода, цукор.

Отже будьте пильними, частіше використовуйте санітарні спиртомісткі гелі для рук і вологі серветки, пам’ятайте, що у міжсезоння наш організм особливо уразливий. А ще не забувайте, що попередити хворобу значно простіше та набагато дешевше, ніж її лікувати.

https://vechirniykiev.com.ua