17 жовтня: це цікаво знати

17 Жовтня 2017 08:00

DSC7770для-интернета«…правди в брехні не розмішуй,
Не ганьби все підряд без пуття,
Бо на світі той наймудріший,
Хто найдужче любить життя».
Василь Симоненко

У народі з 17 жовтня вшановували Єрофея і говорили, що з цього часу холоди стають ще сильнішими. Також спостерігали, чи прилетіла вже біла трясогузка, бо її приліт завжди означав скресання рік.

За церковним календарем 17 жовтня вшановують мученика Єрофея, преподобних Елладія і Онисима Печерського, Святителів Гурія та Варсонофія, благовірного князя Володимира Ярославовича, преподобного Аммона, мучеників Гаія, Фауста, Євсевія і Херимона.

17 жовтня народились:

1814 – Яків Головацький, український поет, фольклорист.

«Солоденька рідна мово, Як би-м тя рад вчути! Із глубини серця свого Рад би-м піснь добути. Проспіваю співаночки, Де-но які знаю, Як би-м учув голосочок Із рідного краю» (Яків Головацький)

1880 — Володимир Жаботинський, єврейський письменник і публіцист, ідеолог та один з лідерів сіоністського руху.

Іменинники 17 жовтня:

Володимир, Гурій, Онисим, Овсій, Вероніка.

Ім’я Володимир має слов’янське походження і складається з двох корнів: «влад» (володіти) і «мир» (світ), тобто, володіти світом. З дитинства Володимири проявляють до всього цікавість і свої знання застосовують на практиці. Серед ровесників намагаються зайняти лідируюче становище. Неконфліктні. Цінують комфорт. У людях поважають розум та силу. В обраницях цінують романтизм. Вірні у шлюбі. Однак побутові турботи намагаються перекласти на плечі дружини.

Цього дня святкують:

  • Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів

Чи знаєте ви, що:

Образ Козака-Мамая так само популярний в Україні, як образ Будди на Сході. Козак-Мамай — це козацький провидець, наш народний святий. Його зображення було неодмінним атрибутом української хати.

Подібність Козака-Мамая й Будди — не формальна, у них обох виявився первинний орійський духовний тип, започаткований першим провидцем оріїв Рамом. Козак-Мамай своєю дієвістю навіть ближчий до Рама, ніж Будда. У ньому поєднано мудрість відунів-рахманів і дієвість воїнів-кшатріїв.

Козак-Мамай став символом взаємодії двох провідних верств традиційного українського суспільства духовної та військово-адміністративної, символом єдності відунів і воїнів, які забезпечували енергетичний і фізичний захист основної верстви населення— хліборобів, господарів автохтонів України. Цей синтез бойової активності й мудрості наш народ передав у назві козак-характерник, а персоніфікував в імені Козак-Мамай.

Козацтво й характерництво — релікти прадавньої орійської традиції в українській культурі. Суть козака-лицаря — священний героїзм в обороні рідного краю, відсутність страху перед фізичною смертю. Суть відуна- характерника — яснобачення, духовне провідництво й цілительство свого народу. Саме такими рисами воїна-лицаря й відуна-чародія наділений в свідомості українців козак-характерник Козак-Мамай.

Сам будучи безсмертним, Козак-Мамай став символом безсмертя українського духу. (З сайту US.org.UA Ми — Українці!)

«Рідна країна»