22 жовтня: це цікаво знати

22 Жовтня 2017 08:00

maxresdefault«Великий і багатий край, краса його нив і степів, хуторів і сіл, Дніпра й Києва, народ сильний і ніжний, у кожній дрібниці побуту свого красивий і охайний…»
(Іван Бунін про Україну)

Після Покрови більшість народних прикмет обіцяють лише холоди. Черговим підтвердженням цього є і прислів’я про день вшанування Апостола Якова Алфеєвого 22 жовтня. У народі цього дня говорили, що після Якова осінь вже заплакала, бо після Якова тепла нема ніякого.

За церковним календарем 22 жовтня вшановують Апостола Якова Алфеєва, преподобного Андроника та дружину його Афанасію, праведника Авраама праотця і його племінника Лота, мучеників Єввеентія і Максима, преподобного Петра Галатійського.

Іменинники 22 жовтня:

Максим, Яків, Афанасія, Петро, Андронік.

22 жовтня народились:

1870 — Іван Бунін, російський поет, письменник українського походження, Нобелівський лауреат. Багато років жив та творив в Україні (Харків, Полтава, Одеса, Київ). Автор статті «Пам’яті Т. Г. Шевченка», творчістю якого захоплювався, перекладів Шевченкових віршів «Закувала зозуленька» та «Заповіт», а також низки віршів Б.Грінченка.

1880 — Віктор Протопопов, видатний український психіатр та фізіолог, засновник патофізіологічного напряму в психіатрії. Розробив оригінальні методики дослідження вищої нервової діяльності, описав «Синдром Протопопова» (Тріада Протопопова) — комплекс симптомів при маніакально-депресивному психозі.

Події 22 жовтня:

1933 — у Львові член ОУН Микола Лемик на знак протесту проти Голодомору в Україні вбив співробітника консуляту СРСР, агента спецслужб Майлова.
1937 — заарештований митрополит Київський і всієї України Василь Липківський.
1980 — Папа римський відмінив вердикт 1633 року, що засуджував Галілея
2006 — Семиразовий чемпіон світу з автоперегонів «Формула-1» Міхаель Шумахер на Гран-прі Бразилії 2006 закінчив кар’єру гонщика.

Чи знаєте ви, що:
У Росію (тоді Московію) рід Буніних (Бунікевських) переселився з України (яка тоді була у складі Польщі) у XV столітті. Сам письменник дослідив, що його рід походить з Волині.

«Країна… ця мріялася мені неозорими весняними просторами всієї тієї південної Русі, яка дедалі більше й більше захоплювала мою уяву і давниною своєю і сучасністю. У сучасності був великий і багатий край, краса його нив і степів, хуторів і сіл, Дніпра й Києва, народу сильного і ніжного, у кожній дрібниці побуту свого красивого і охайного,— наступника слов’янства істинного, дунайського, карпатського. А там, у давнині, була колиска його…» Таких рядків — освідчень у любові до своєї прабатьківщини можна знайти багато в написаному Іваном Буніним.

Цікавий факт: Іван Бунін став лауреатом Нобелівської премії за оповідання, написане від імені жінки. (За мат. Вікіпедії)

«Рідна країна»