30 жовтня: це цікаво знати

30 Жовтня 2017 07:37

Золотая-осень-трамвай-в-Пуще-Водице«Не бійтеся втратити свою індивідуальність.
Хто краще Працює, до того приглядайтесь.
Не треба боятись запозичувати у іншого, треба намагатися зробити краще.
Індивідуальність сама виявиться, коли майстер визріє».
Михайло Бойчук

У народі 30 жовтня казали, що “На Осія колесо з віссю прощається” — це означало закінчення літнього шляху.

За церковним календарем 30 жовтня вшановували пророка Осію, мученика Андрія Критинського, преподобного Антонія Леохновського, мучеників безсрібників Косму і Дем’яна Аравійських і братів їхніх мучеників Леонтія, Анфима та Євтропія, праведника Лазаря Чотириденного.

Іменинники 30 жовтня:

Андрій, Кузьма, Леонтій, Лазар, Дем’ян.

30 жовтня народились:

1882 — Михайло Бойчук, український художник-монументаліст, лідер групи «бойчукістів». Один із засновників монуменального мистецтва України ХХ століття.

Чи знаєте ви, що:

 

Ромашка стала так називатися всього лише 200 років тому. Ця  назва походить з польської і є спотвореним латинським словом romana, тобто «римська». В середині XVI століття поляки називали цю квітку «романів колір». «Ромашка» стала здрібнілою формою і вперше використовувалася під такою назвою в кінці XVIII століття в рецептах російського агронома А. Г. Болотова.

На латині ромашка називається Matricаria, що перекладається як «маткова трава», оскільки ця рослина тоді була найпопулярнішим засобом при жіночих хворобах. Цю назву вперше використав шведський лікар і ботанік Альбрехт фон Галлер, а ось у Плінія Старшого в «Природній історії» ромашка фігурує під ім’ям Chamaemellon (З сайту cikavo-znaty.com).