6 жовтня: це цікаво знати

6 Жовтня 2017 07:51

8Осінній колір…Жовтий лист…
Неначе килим піді мною.
Не згадуй словом гнівним долю,
А тільки Богу помолись…
Юрій Титов

Жовтневі вечорниці та досвітки колись вже розпочинали, так би мовити, гадальний сезон. Зазвичай, перед колективною вечерею, якою закінчувалися ці зібрання, дівчата, наповнивши стравою першу ложку, вибігали на вулицю послухати пса. З якого боку він гавкав, туди дівчина через плече викидала їжу, потім поверталася і брала з землі будь-який предмет, який перший потрапляв під руку. Якщо це був папірець – чоловік мав бути писарем, тріска чи паличка – столяром, сіно – косарем, а грудка землі – хліборобом.

У дохристиянські часи наші пращури аби умилостивити Долю, Богиню материнства та жіноцтва, яка пізніше стала Богинею щасливого випадку, приносили їй різноманітні пожертви, при цьому все одно знаючи, що «своєї долі конем не об’їдеш».

У народі 6 жовтня на зачаття Івана Предтечі колись намагалися нічого не заготовляти на зиму, бо почорніє. Дівчата й жінки з цього дня бралися за рукодільництво – пряли, ткали й вишивали. Також підмічали, що “на Предтечі вже тулися до печі”.

За церковним календарем 6 жовтня вшановують Словенську ікону Божої Матері та день Зачаття святого Іоанна Хрестителя. В «Юдейських древностях» про святого Іоанна говориться, як про останнього з пророків. Його величезна місія полягала у засвідченні Месії, у його попередженні. «Той, Хто йде по мені, потужніший від мене: я не годен нести взуття Його! Він хреститиме вас Святим Духом й вогнем»…

Іменинниками 6 жовтня є:

Андрій, Іван, Інокентій, Іраїда, Петро.

Ім’я Інокентій має давнє коріння, прийшло до нас з Візантії і з латинської перекладається, як «невинний». Чоловіки з таким ім’ям сором’язливі, акуратні, тактовні, важко звикають до людей і потім важко з ними прощаються. Сім’я для них понад усе. Ніколи не забувають про батьків, особливо про маму. Стримані, на все мають свою думку. Найкраще реалізовують себе у мистецтві.

6 жовтня народились:

1876 — Сергій Єфремов, український громадсько-політичний і державний діяч, літературний критик, історик літератури. Один з найвидатніших представників неонародництва в українській літературі. Автор видання «Щоденника» і «Листування» Т. Шевченка та фундаментального двотомника «Історія українського письменства».

1881 — Іван Кочерга, українського драматурга. Автор драматичних поем «Свіччине весілля» та «Пророк», романтичної драми «Ярослав Мудрий», філософської драми «Майстри часу».

1890 — Олена Курило, український мовознавець, педагог. В 1918 році створила підручник української граматики для дітей, що більше десяти разів перевидавався. Працювала над розробкою української термінології.

Події 6 жовтня (за мат. Вікіпедії):

1648 — козацько-селянське військо під проводом Богдана Хмельницького розпочало облогу Львова

1701 — Києво-Могилянській колеґії надано статус академії

1917 — відбувся І Всеукраїнський з’їзд товариств “Просвіта”

1975 – футболісти київського «Динамо» стали володарями Суперкубка Європи.

Цього дня святкують:

    • Всесвітній день охорони місць проживання.  Це свято було затверджено у 1979 році в рамках Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.
    • Всесвітній День архітектора
    • Міжнародний день лікаря

Чи знаєте ви, що:

Про рушник
Популярні сьогодні написи на весільних рушниках, як-то: “На щастя, на долю”, наші пращури шифрували у знаках орнаментів.

Наприклад:
— вишита восьмикутна зірка означала Бога, Сонце;
— хвиляста лінія — нескінченність життя;
— стилізована калина — уособлення дівочої краси, молодості, кохання;
— виноград — символ благополуччя, квіткові пуп’янки вказували на дітей і продовження роду.

Дослідники стверджують, що вишитий рушник може бути не тільки благословенням, але й прокляттям – все залежить від орнаменту, адже весільний рушник — програма майбутнього подружнього життя.

«Рідна країна»