7 порад як не впасти в осінню хандру

6 Жовтня 2017 12:29

18

Кожен день ми приречено спостерігаємо за нею з вікна, кутаємося в шарфи і намагаємося ігнорувати тривалий дощ. Не хочете, щоб осіння хандра забрала у вас залишки радості і сил? Читайте поради про те, як зберегти бадьорість духу в найбільш депресивний час року.

1. Правильне освітлення
Сіре небо і ранні сутінки забирають енергію не по днях, а по годинах. Щоб заповнити дефіцит сонця, встановіть вдома світильники або світлодіодні лампи холодного і денного світла. Однак увечері їх яскравість слід поступово зменшувати, інакше це загрожує безсонням.
Любителі сучасних технологій можуть придбати «штучний світанок» — світловий будильник, який розгорається за півгодини до пробудження. Правда, вартість такого ґаджета – понад 5 тисяч гривень.
Більш дешевий спосіб підбадьоритися – частіше бувати на вулиці в денний час (навіть у хмарну погоду).

2. Фізичні навантаження
Восени і взимку ми менше рухаємося, проводячи весь час в кафе, кіно або на улюбленому дивані. Однак фізичні навантаження необхідні для зняття нервової напруги. Прогулянки, зарядка, йога, силові вправи і плавання – невичерпні джерела ендорфінів і енергії.

3. Сміх
Для боротьби з депресією багато психотерапевтів радять людині робити вигляд, що вона вже щаслива. Ця методика не позбавлена сенсу, оскільки сила самонавіювання воістину величезна. Спробуйте частіше сміятися, змушуйте себе посміхатися з жартів колег, для сімейного перегляду вибирайте легкі і веселі фільми, і настрій покращиться (як мінімум – на декілька годин, що вже непогано!).

4. Міцний сон
Сонливість – постійний супутник осені. На жаль, без сонця нам складніше справлятися з повсякденними навантаженнями, тому спати доведеться не менше 7-8 годин. Організм любить сталість, тому прокидатися і лягати краще в один і той же час. Така «рутина» нормалізує сон і добову активність: восени жити в режимі жайворонка дійсно зручніше.
5. Вітаміни
Харчування впливає не тільки на самопочуття людини, але і на його настрій. Засумувалось? Переходьте на продукти, багаті вітамінами гарного настрою: B1, B2, B6, B8, B12, C. Знайти їх можна в капусті, бобових, злакових, печінки, курячих яйцях, горіхах, шипшині, солодкому перці, обліписі, чорній смородині і молоці.

6. Домашній затишок
Буття визначає свідомість. У нашому випадку цей відомий афоризм стосується домашнього побуту. У затишному будинку настрій поліпшується, а значить, вам доведеться перетворити житло в острів спокою і краси. Станьте дизайнером і декоратором: оновіть штори і покривала, прикрасьте кімнати квітами або ароматичними свічками, киньте на диван декілька яскравих подушок, укутайтеся в улюблений плед, і ви самі здивуєтеся, як потеплішає на душі.

7. Спокій, тільки спокій
Людина живе в соціумі, і її настрій залежить від оточуючих. Ми засмучуємося, коли нам грублять в магазині або штовхають у громадському транспорті, і мимоволі заражаємося агресією інших людей. Але не варто надавати випадковостям дуже велике значення: вони, скоріш за все, більше ніколи не повторяться. Так і життєві обставини сторонньої людини вам не відомі: як правило, вона не злиться на вас, а значить забирати з собою її негатив теж немає сенсу. Намагайтеся зберігати рівновагу у повсякденних клопотах, і осінь не буде здаватися такою безрадісну.