Чому корисно порівнювати себе з іншими людьми: пояснення психологів

28 Жовтня 2017 16:27

Мотиваційні блоги та пости завжди говорять, що порівнювати себе з кимось – невдячна справа. А ось психологи впевнені у зворотньому і готові довести свою думку. Детальніше читайте у “Країні Здоров’я“.

Іноді це корисно!

Напевно ви пам’ятаєте (або самі так робите), коли батьки ставили в приклад Льошу, Іру, Сашу, які краще знали математику, і у них не було твердої трійки з історії.

Є думка психологів, що порівняння негативно відбиваються на дитині. Той починає думати, що невдаха, у нього нічого не вийде і він не стрибне вище Льоші, Іри, Саші.

Але нове дослідження вчених з Цюріхського університету підтверджує зворотне – порівнювати себе з іншими потрібно і корисно!

Кожна людина порівнює свої можливості з можливостями інших людей, і це може дати позитивний результат. Уявіть, що ви працюєте з людиною, яка відмінно розбирається в тому чи іншому питанні. Ви – команда, а значить, поруч з такою людиною ви себе відчуєте теж хорошим фахівцем. Зворотний ефект буде, якщо ви станете працювати в парі з тим, хто менш компетентний.

Але вчені відзначають, що кожна людина індивідуальна. Ви можете не вміти гарно танцювати, зате у вас виходить швидко плавати. Головне – знайти свою нішу, своє заняття, а також не опускати руки.

Здатися і сказати, що не вмієте – простіше простого.

Експерти радять порівнювати себе з іншими, але адекватно сприймати своє невміння. А саме, напишіть список, що вам необхідно для того, щоб довести своє вміння до досконалості і приступайте до виконання пунктів.

Джерело:   “Країна Здоров’я“.