Дешево і дуже корисно: морква

5 Жовтня 2017 14:02

ca6a086186546defd4cac3c14b2f95df

Чим корисна морква для здоров’я, знають практично всі – вона містить велику кількість вітаміну А. Крім цього, морква знижує ризик виникнення захворювань ока людини, особливо катаракти. Однак не всі знають, що морква дозволяє зробити нашу з вами шкіру більш красивою і пружною, а волосся більш міцними і блискучим.

Чим корисна морква для людини
Ще в дитинстві мами говорили нам, що потрібно їсти моркву, адже вона покращує зір. Однак багато вчених спростовують цей факт. Для того щоб морква вплинула на зір, необхідно вживати її просто у фантастичному кількості. А це, як ви розумієте, не під силу ні одній людині.

Щоб відповісти на головне питання, варто знати, що в першу чергу морква забезпечує організм вітамінів А, який у великій кількості в цьому овочі, що в свою чергу сприятливо позначається на слизових покривах. Витам А брати участь у захисті мембрані клітин, запобігає таке жахливе захворювання, як рак.
Крім того, вітамін А активно бере участь в профілактиці очних захворювань. Але вона не може виправити короткозорість. Морква відмінно підходить для профілактики курячої сліпоти, катаракти. Це відбувається завдяки утворенню ретинолу – спеціальної речовини, яка дуже чутливо до світла. При нестачі в організмі вітаміну А виникає « нічна сліпота », а в рідкісних випадках розвивається катаракта. Однак якщо в денний раціон повертається морква, всі ознаки хвороб поступово проходять.

75_main_ukrКорисні властивості моркви
Багато фахівців вважають, що для довго здоров’я необхідно їсти моркву, адже в ній знаходиться каротиноід – пігмент органічного походження. Він бере участь у фотосинтезі, підтримує водний і кисневий баланс в організмі. Крім цього, морква знижує рівень холестерину в крові.

Чим корисна морква для краси?
Морква приносить користь не тільки для всього організму, але і для нашої з вами краси. Вона містить більше кількість бета- каротину, що надає шкірі тон легкої засмаги. Так само він допомагає бажаючим зберегти свій загар під південним сонцем. Говорячи про моркву, косметологи звертають увагу на те, що в моркві багато антиоксидантів, які уповільнюють старіння шкіри. Саме тому тим, хто стежить за своєю зовнішністю цей овоч обов’язковий не тільки як продукт харчування, але і в якості різних масок для обличчя та області шиї.

Сприятливо впливає морква не тільки на шкіру, але і на волосся. У ній містяться речовини, які допомагають відновити структура коренів волосся, а зробити їх більш сильними і уникнути випадання. Витам А живить волосся по всій довжині. Коротіновая маска для волосся з моркви теж дуже корисна. На волосся наносять свіжовичавлений сік на півгодини, потім змивають теплою водою.

d07e4c9de32d80d8668d54d2cd6c05d1

Корисні властивості моркви вареної
А от про те, що варена морква в рази корисніше сирої, мало хто знає. А все завдяки тепловій обробці, яка збільшує у кілька разів кількість антиоксидантів. Саме вони і є помічниками в профілактиці захворювання раку.

Пюре з вареної моркви містить феноли, що захищають організм від старіння і захворювань. Варена морква корисна людям мають захворювання серця, хвороба Альцгеймера і гіпертонію.
Також варений продукт надає організму сили і енергію. Включивши в свій раціон даний овоч, ви збережете не лише своє здоров’я, а й красу на багато років.

c776ff8755048c58f503da3a12af9012Чим корисний морквяний сік?
Свіжовичавлений сік з моркви вже давно вважається справжнім еліксиром що підвищує імунітет, нормалізує обмін речовин і продовжує молодість.
Є кілька основних способів приготування морквяного соку. Можна зробити його з соковижималки або ж попередньо подрібнити овоч за допомогою міксера, до отримання кашки, з якої потім віджимають сік. Не секрет, що даний не дуже приємний на смак, тому в нього зазвичай додають трохи лимонної кислоти і цукрового сиропу.

Ідеальна норма морквяного соку для людини становить 1-2 склянки на день. Але не варто вживати більше 3 літрів соку на добу. А для того, щоб організм краще засвоїв каротин, слід пити сік з чимось жирним, наприклад, салатом з рослинним маслом. А змішавши морквяний сік з соком селери ви отримаєте просто приголомшливий ефект в плані зміцнення імунітету.

Вживаючи даний сік систематично, ви зміцните свою нервову систему, відновіть травну систему, поліпшите роботу нирок, печінки і жовчного міхура. Крім цього напій, підніме ваш тонус і нормалізує холестерин.
Напій слід включати в денний раціон під час вживання антибіотиків, так як він досить добре пригнічує токсичний вплив і шкода від таблеток. Велику користь сік приносить вагітним, покращуючи синтез статевих гормонів жінок.

Чи корисна морква по-корейськи?
Як ми вже говорили, не варто сумніватися в корисних властивостях моркви, однак чи всяка морква корисна? Наприклад, морква по -корейськи?
Виявляється, морква по -корейськи досить позитивно позначається на травленні через свого гострого смаку.
Ця страва здатне посилити апетит і викликати виділення підшлункового соку. так само дане блюдо зміцнює стінки судин.

Правильний рецепт приготування моркви по- корейськи може зберегти важливі вітаміни, такі як вітамін С, Р, РР і вітамін А. Та й взагалі, з морквою по- корейськи можна придумати досить цікавих страв. Ми наведемо вам один із самих популярних рецептів моркви по- корейськи.
Вам будуть потрібні:

– 1 кілограм свіжої моркви.
– 1 чайна ложка солі і цукру.
– 30 мілілітрів оцту.
– 100 мілілітрів рослинного масла.
– 6 часточок часнику.
– 2 чайні ложки меленого чорного або червоного перцю.
– 1 цибулина.
– 2 чайні ложки кінзи.

 

Слід натерти моркву на великій тертці. Додати в неї сіль і цукор. При цьому морква потрібно буде поступово помішувати, а потім дати постояти 20 хвилин. Приправити перцем.
Далі слід помішувати морква протягом 10 хвилин і залити її оцтом. Знову гарненько перемішати і дати настоятися хвилин двадцять. Потім підсмажити зерна кінзи і висипати в моркву. Через 10 хвилин потрібно підсмажити цибулю на олії. Потім видаляємо з масла цибулю, і заливаємо маслом моркву.
Даємо настоятися ще 15 хвилин і перемішуємо з дрібно нарізаним часником. Даємо моркви просочитися декілька годин.

Чим корисна бадилля моркви?
Бадилля моркви теж дуже корисна. Її можна додавати в різні супи або салати, варити юшку, додавати в маринади або навіть робити з неї чай. Відваром з морквяної бадилля наші бабусі омивали волосся, зміцнюючи їх тим самим.
Бадилля моркви дуже гірчить. Щоб прибрати цю гіркоту, потрібно залити бадилля на 20 хвилин окропом.
Бадилля можна використовувати і в лікувальних цілях. Наприклад, в якості чаю від геморою. Для цього чайну ложку бадилля, попередньо висушену, заливають склянкою окропу і настоюють пару годин.

Потім цей чай випивають за кілька разів протягом усього дня. Лікування має тривати 1-2 місяць.
Настій з морквяної боти використовують при миомах або кровотечах різного ступеня.
Тканину, змочену у відварі з бадилля, прикладають на живіт як компрес після лазні, для виведення каменів із сечового міхура.

Протипоказання моркви
Однак, як і у будь-якого продукту, у моркви є протипоказання. Її не слід вживати при сильному запаленні тонкої кишки або шлункової виразки. Зловживаючи морквяним соком можна домогтися того, що шкіра на руках і ногах придбає жовтуватий колір. Це говорить про те, що каротин не переробляється в вітамін А. Зазвичай це зустрічається у дітей, так як печінка не справляється з великою кількістю каротину, на відміну від дорослого.

Джерело: http://momandkids.net.ua/ze-zikavo/919-morkva-koryst-dla-organizmy.html