Для запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні не вистачає економічної стабільності, – експерт

12 Жовтня 2017 13:54

Україна залучає до реформи пенсійної системи прогресивний європейський досвід, проте нн враховує кризовий стан національної економіки та її залежність від зовнішніх фінансових траншів. Таким чином, нестабільність економічної системи держави та незначний приріст національного ВВП за останні десятиліття,  можуть значно ускладнити введення накопичувального пенсійного забезпечення.

Так вважає Олександр Федоренко, політичний експерт, голова київського осередку політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна», коментуючи затвердження КМУ  плану заходів щодо впровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування на 2017-2018 роки з необхідністю внесення законопроекту про розміри страхових внесків до накопичувальної системи.

« Нам сказали, що в I кварталі 2018 року планується розробити і подати законопроект про визначення розмірів страхових внесків і бази нарахування страхового внеску до системи накопичувального пенсійного забезпечення, який має визначити правила і загальні вимоги до програм обов’язкової та добровільної участі в накопичувальній пенсійній системі. Проте не зазначили ризики даного впровадження, які можуть реально загрожувати кілька мільйонам  як нинішніх, так і  потенційних пенсіонерів», – говорить експерт.

Як повідомлялося, 11 жовтня набув чинності закон про пенсійну реформу, який передбачає осучаснення пенсій із жовтня та підвищення мінімального страхового стажу для виходу на пенсію із 15 до 25 років із 1 січня 2018 року.

Закон передбачає запровадження з 1 січня 2019 року накопичувальної пенсійної системи.