Глиняний горщик – не дивина на сучасних кухнях. Та, на жаль, господині досить рідко дістають їх із найдальших полиць. А даремно. Готувати страви в глиняних горщиках дуже зручно і зовсім нескладно. Продукти прогріваються повільно і рівномірно, їжа в них не пригорає, а смаки і запахи інгредієнтів перемішуються і збагачують одні одних. Приготувати в горщику можна практично будь-яку страву: головне, щоб продукти поєднувалися між собою.
Як готувати їжу в керамічних горщиках
- М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку, тож доливати в них додаткову рідину не потрібно. Вода доречна, якщо до складу страви входять крупи, які вбирають вологу.
- Процес приготування їжі в горщику вимагає більше часу, ніж на плиті або просто в духовці. Адже температура запікання не повинна перевищувати 180 градусів. Якщо ви не відварювали і не смажили інгредієнти попередньо, то готувати будь-яку страву потрібно не менше, ніж одну годину. Краще – більше.
- Якщо ви кладете продукти в горщик шарами і не використовуєте води та інших рідин, то враховуйте, що верхній шар у процесі приготування може підсихати. Тому зверху краще покласти соковиті овочі (помідор, цибулю, моркву) або шматочок свинячого сала.
А тепер — рецепти.
1. Гарбузова каша в горщику
Інгредієнти: 500 г гарбуза, 750 мл молока, 1 склянка пшона, вершкове масло, сіль, цукор, сухофрукти на смак.
Рецепт. Пшоно перебрати і ретельно промити до прозорості води. Гарбуз очистити від шкірки і насіння, нарізати невеликими кубиками. Покласти гарбуз у гаряче молоко, посолити і довести до кипіння. Всипати в каструлю з гарбузом і молоком пшоно, перемішати і варити під кришкою на слабкому вогні 15 хв. Розігріти духовку до 170 градусів. Перекласти кашу в горщики, посолодити на смак. Можна додати по щіпці сухофруктів (родзинки, курага, сушені яблука). Зверху в кожен горщик покласти по грудочці масла. Накрити кришечками і поставити в духовку на 40 хв.
2. Курятина з картоплею в горщиках
Інгредієнти: 300 г курячого м’яса, 8 картоплин, 2 цибулини, 1 морквина, сметана, вершкове масло, сіль, перець на смак.
Рецепт. Цибулю порізати кубиками і обсмажити на олії. Куряче м’ясо відокремити від кісток, порізати шматочками, додати до цибулі, теж підсмажити. Картоплю почистити і порізати кубиками. Моркву потерти на грубу тертку, додати до картоплі. У горщик викладати шарами: обсмажене м’ясо з цибулею, картоплю з морквою, знову шар м’яса і шар картоплі. Полити залишками олії з пательні, на якій смажилася курка. У кожен горщик покласти по столовій ложці сметани і по грудочці вершкового масла. Накрити кришечками і поставити в духовку на 1 годину.
3. Квасоля з грибами в горщиках
Інгредієнти: 2 склянки квасолі, 300 г печериць, 2 л води, 3 цибулини, 2 морквини, олія, вершкове масло, сіль, перець на смак.
Рецепт. Квасолю замочити у воді на 6-10 годин, щогодини змінюючи воду, або залишити на ніч, додавши у воду чайну ложку соди. Воду злити, вимочену квасолю добре промити, залити свіжою холодною водою і варити до готовності. Печериці порізати пластинками, цибулю півкільцями, моркву потерти на грубу тертку. У сковороді розігріти олію, покласти цибулю, смажити хвилин 7, додати потерту моркву та порізані печериці. Смажити на невеликому вогні 10 хвилин, постійно помішуючи. З готової квасолі злити воду в окрему посудину. Змішати квасолю з грибною смажанкою, посолити, поперчити. Розкласти у горщики, налити по 2-3 ложки квасолевого бульйону. У кожен горщик покласти по грудочці вершкового масла. Поставити в духовку, готувати при температурі 170 градусів 30-40 хвилин.
4. Плов у горщиках
Інгредієнти: 400 г яловичини або баранини, 2 морквини, 1 цибулина, круглозернистий рис, олія для смаження, сіль, перець на смак.
Рецепт. М’ясо порізати на шматочки. У пательні розігріти олію, викласти м’ясо, смажити на сильному вогні, постійно помішуючи. Цибулю порізати кубиками, моркву соломкою. Додати овочі в пательню до м’яса, зменшити вогонь, посолити, поперчити і продовжити смажити під кришкою 10-15 хв. Викласти підсмажене м’ясо з овочами в горщики. Зверху насипати по 3 ст. ложки сирого рису. Налити в кожен горщик води стільки, щоб її рівень був на 2 см вище рівня рису. Посолити, закрити кришечками, поставити в духовку на 40 хвилин.
5. Картопля з м’ясом і сиром у горщиках
Інгредієнти: картопля, 500 г м’яса (свинина, курятина), 2 морквини, 3 цибулини, 4 зубці часнику, 200 г твердого сиру, 400 мл сметани, 50 вершкового масла, олія для смаження, сіль, перець.
Рецепт. Моркву та цибулю порізати кубиками та обсмажити в олії. М’ясо порізати невеликими шматочками і теж обсмажити – можна на окремій пательні, а можна разом з овочами. Перемішати, додати сіль та спеції. Картоплю почистити та порізати дрібними кубиками. Стінки горщиків натерти часничком і викласти в них м’ясо з цибулею та морквою. Зверху покласти порізану картоплю. Усе залити сметаною. А зверху покласти по жменьці тертого сиру. На гірку з сиру покласти по шматочку вершкового масла. Закрити кришечками. Поставити горщики в розігріту духовку, запікати при температурі 160 градусів близько години. За 15 хвилин до закінчення відкрити кришечки, щоб сир зарум’янився.
6. Гречка з грибами та курячими сердечками в горщиках
Інгредієнти: 400 г курячих сердечок, 12 ст. ложок гречаної крупи, 2 цибулини, 200 г печериць, 1 болгарський перець, 3 зубці часнику, олія для смаження, сіль, перець, зелень на смак.
Рецепт. Курячі сердечка відварити у достатній кількості води до готовності (40 хвилин). Бульйон посолити і не виливати. Цибулю та перець, порізані соломкою, підсмажити на олії. Туди ж додати порізані на пластинки печериці. Смажити 10 хвилин, посолити, поперчити. У горщики покласти по 3 ст. ложки промитої гречки. Потім шар варених сердечок і шар грибів з овочами. Залити бульйоном майже до верху, накрити кришечками. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Дістати з духовки, відкрити кришечки і покласти в кожен горщик по 1 чайній ложці посіченої зелені.
7. Свинина в кефірно-часниковому соусі у горщиках
Інгредієнти: 600 свинини, 1,5 склянки кефіру або кислого молока, 2 великі цибулини, 6 зубків часнику, 2 ст. ложки майонезу, олія для смаження, сіль, перець на смак.
Рецепт. Свинину порізати кубиками, обсмажити на олії на сильному вогні хвилин 5-7. Цибулю порізати півкільцями і викласти у горщики. Зверху – підсмажене м’ясо разом із олією з пательні. Трішки втрамбувати. До кефіру додати майонез, подрібнений часник. Посолити, поперчити, додати зелень і ретельно перемішати. Залити підготовленим соусом м’ясо в горщиках так, щоб кефір не доходив до країв горщика. Поставити горщики в розігріту духовку на середній вогонь (не вище 160-170 градусів) на 45-60 хвилин. Не поспішайте діставати – чим довше знаходяться горщики в духовці, тим ніжніше виходить м’ясо.
8. Риба у горщиках під тістом
800 г рибного філе, 500 мл молока, 3 лаврових листки, 1 ч. ложка гірчиці з цілими зернами, 3 яєчні жовтки + 1 яйце, 1 ст. ложка меду, 0,5 скл. кефіру, 2 скл. борошна, 70 г вершкового масла, олія, сіль, цукор, часник на смак.
Рецепт. З кефіру, 1 яйця, 1 ч. ложки цукру, щіпки солі та борошна замісити м’яке тісто. Кружкою вирізати кружечки розміром трішки більшим за горлечко горщика. Це будуть кришечки для горщиків. У каструлю налити молоко і поставити на середній вогонь на плиту. В молоко покласти лавровий лист. Щойно закипить, опустити туди філе риби і варити на середньому вогні 10 хвилин. Дістати рибу, молоко не виливати. Рибу розібрати на шматочки. Молоко, у якому варилася риба, процідити і додати в нього гірчицю, сіль, мед (можна замінити на цукор), яєчні жовтки. Перемішати до однорідності. У горщики розкласти шматочки риби і залити соусом. Не до країв. Можна в кожен горщик покласти по одному зубку часнику. Змастити горлечка горщиків олією і накрити «кришечками» з тіста, притиснути. Запікати в духовці при температурі 180 градусів до підрум’янення «кришечки».
9. Сирники в маковому соусі у горщиках
Інгредієнти: 500 г сиру, 2 яйця, 5 ст. ложок цукру , 100 г родзинок, 100 г борошна, 500 мл сметани, 50 г вершкового масла, 50 г маку.
Рецепт. Сир змішати з яйцем та цукром і добре розтерти. Додати борошно, родзинки і вимішати. З цієї маси скачати маленькі кульки, обваляти їх у борошні і обсмажити на олії з обох боків до золотистого кольору. Приготувати соус. Мак залити окропом, накрити кришкою і залишити на 20 хвилин, щоб добре розпарився. Вершкове масло розтопити на водяній бані, додати сметану, мак і цукор. Нагріти соус на слабкому вогні (не кип’ятити). Сирники розкласти у горщики і залити соусом. Поставити у духовку, розігріту до 180 градусів, на 15 хвилин.
Джерело: jisty.com.ua